© Tom Palmaers

Milieuinspectie vindt te hoge asbestwaarde aan Snow Valley

Op de tijdelijke werf aan Snow Valley heeft de milieuinspectie van het Departement Omgeving asbest gevonden in elk van de vier staalnames. Bij één staal lag de waarde bijna dubbel zo hoog als de maximumnorm. Daarop heeft de stad Peer de aannemer en de bouwheer opgelegd de werf af te sluiten voor derden en de grond te besproeien om te voorkomen dat er stof opwaait. Begin juni volgt een extra bodemonderzoek dat moet beslissen water met verontreinigde grond gaat gebeuren.

Roel DAMIAANS

Vorige maand had de oppositiepartij Appel onder toezicht van een deurwaarder asbest gevonden op de tijdelijke werfweg tussen Snow Valley en het voetbalterrein van K. Peer SV. Dat leidde tot een stevige discussie in de gemeenteraad, waar uiteindelijk beslist werd om staalnamen te doen.

Op 3, 4 en 11 mei kwam de milieuinspectie van het Vlaamse Departement Omgeving ter plaatse om op verschillende plekken sleuven te graven en het puingranulaat te bemonsteren. Dat resulteerde in vier mengmonsters: twee op de tijdelijke werfweg, een in het verlengde van de skipiste en een op de tijdelijke werf waar momenteel de assemblage gebeurt van de metalen constructie.

Maximumnorm

Het erkende asbestlaboratorium Ecca uit Merelbeke stond in voor de analyse van de monsters. De maximumnorm voor asbest in verhardingslagen bedraagt 100 mg/kg droge stof. Op de werfweg - waar Appel asbest had gevonden - werd een lage waarde gemeten (2,4 mg/kg en 8,7 mg/kg), in het verlengde van de skipiste bedroeg de waarde 34 mg/kg.

Maar op de tijdelijke werf was de waarde veel te hoog: 190 mg/kg, bijna het dubbele van de maximumnorm.

“Gelet op de grote verschillen in asbestgehalte tussen de verschillende sleuven in dit mengmonster en het feit dat maar over een gedeelte van het terrein gaat, is een verder onderzoek aangewezen. Zo proberen we een beter beeld te bekomen van de verdeling van de verontreiniging”, klinkt het bij het Departement Omgeving.

Besproeien

Het Departement Omgeving zal de aannemer en bouwheer contacteren voor verder onderzoek en bemonstering. Wanneer het extra onderzoek afgerond is, zullen verdere maatregelen genomen worden over een mogelijke sanering van het terrein. Ook zal de oorsprong van de materialen bekeken worden.

“Het stadsbestuur heeft de rapporten van de milieuinspectie goed ontvangen en meteen maatregelen getroffen. We hebben de aannemer en bouwheer geïnformeerd dat ze de werf moeten afsluiten voor derden en vooral dat ze het terrein moeten besproeien om bij dit droge weer stofvorming tegen te gaan. De milieudienst van de stad Peer zal erop toezien dat dit ook effectief gebeurt”, zegt milieuschepen Rudi Vanhees.

Eigenaar Cor Mollin van Snow Valley is op vakantie en kan moeilijk reageren. “Ik ben niet helemaal op de hoogte. Ik ga ervan uit dat het onderzoek goed wordt gevoerd en dat daarna de juiste beslissing genomen wordt. Ik ben als bouwheer niet op de hoogte van de technische aspecten op een werf.”

Gedoogbeleid

Voorzitter Ria Plasschaert van de oppositiepartij Appel klinkt vastberaden: “We werden de afgelopen weken door sommigen afgeschilderd als paniekzaaiers, maar de resultaten bewijzen dat we het al twee keer bij het rechte eind hebben. De eerste keer bij de verontreinigde grond op de speelpleintjes die uiteindelijk afgegraven moest worden. En nu opnieuw: we hebben via een deurwaarder en een erkend asbestlabo vastgesteld dat er asbest zit in het puin dat gebruikt is om de tijdelijke werf aan Snow Valley te verharden. Dat er asbest aanwezig was, stond dus al vast en blijkt ook uit de analyse. Elk staal bevat asbest, maar bij eentje ligt de waarde bijna dubbel zo hoog als de toegelaten norm. Op korte tijd hebben we nu kunnen vaststellen waartoe het gedoogbeleid in Peer heeft geleid.”