"We willen dat Vlaanderen Europa leert inburgeren"

Wordt het Vlaams inburgeringstraject voor nieuwkomers het na te volgen voorbeeld in Europa? Als het van Karl Vanlouwe (N-VA) afhangt wel. Het advies dat hij als rapporteur voorstelde, is goedgekeurd door het Europees Comité van de Regio's.

De Europese Commissie wil werk maken van de integratie van nieuwkomers in de EU. Ze heeft een actieplan opgemaakt en vraagt daarbij advies aan de verschillende Europese instellingen, waaronder het Europees Comité van de Regio's.

Karl Vanlouwe (N-VA) was aangewezen als rapporteur en baseerde zich in zijn rapport op het Vlaams inburgeringstraject, het verhaal van rechten en plichten. "We willen dat Vlaanderen Europa leert inburgeren", zegt hij.

Het Vlaamse inburgeringstraject is sinds 2004 verplicht voor nieuwkomer die zich legaal in Vlaanderen vestigen. De klemtoon ligt op de taal. "Voor ons is het cruciaal dat wie zich hier vestigt, kan communiceren met zijn buren. Taal is ook een middel om werk te vinden of voor kinderen om naar school te gaan. Naast taalcursussen omvat het Vlaamse inburgeringstraject ook een cursus maatschappelijke oriëntatie."

Meest gelezen