Direct naar artikelinhoud

Advocaten moeten zich niet met Knoops' verdediging bemoeien

De ingezonden lezersbrieven van 9 december.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Geert Wilders komt aan bij de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider.Beeld anp

Brief van de dag: laat rechters gewoon hun werk doen

Steef Bartman, advocaat en hoogleraar ondernemingsrecht, stelt dat Geert-Jan Knoops en de zijnen als advocaten van Wilders het vertrouwen in de  advocatuur en daarmee een gedragsregel voor advocaten zouden hebben geschonden door de strafzaak tegen Geert Wilders te betitelen als 'politiek proces' (O&D, 6 december).

Knoops c.s. hoeven niet op zoek naar een advocaat die hen bijstaat in een tuchtzaak. Immers oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens schreef in de NRC van 2 december: 'Als een politicus wordt vervolgd voor iets anders dan een delict dat zich geheel in de privésfeer heeft afgespeeld, krijgt het proces een politiek karakter, hoe je het ook wendt of keert. Rechters kunnen dat niet voorkomen.'

Bartman negeert ten onrechte dat een advocaat volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad en de tuchtrechter grote vrijheid heeft bij de wijze waarop hij de belangen van zijn cliënt behartigt.

Het sub judice-beginsel houdt in dat men zich van commentaar op een rechtszaak onthoudt zolang deze onder de rechter is. Om de rechter niet oneigenlijk te beïnvloeden.

Het ware beter geweest dat ook Bartman en Corstens zich aan dit beginsel hadden gehouden.

Johan F. Bil, advocaat, Oosterhout

Rekentoetshoepeltje

Sinds zijn aantreden in 2012 doet staatssecretaris Dekker er alles aan om het rekenonderwijs in het voortgezet onderwijs te verbeteren met zijn paardenmiddel: 'de rekentoets'. Leerlingen moeten deze toets afleggen in het examenjaar van het voortgezet onderwijs. Alleen als je de toets haalt, krijg je een diploma, dat is de opzet. Een nogal stevige eis, daarom mogen leerlingen vier keer een poging doen om de toets te halen.

Omdat het een beetje rare toets is, gaat dit tot nu toe alleen bij de vwo-leerlingen goed. Havo- en vmbo-leerlingen mogen daarom nog een paar jaar blijven oefenen zonder dat de toets meetelt, maar ook voor deze leerlingen zou het beter zijn als de toets meetelt, want dat verhoogt de druk. Dit laatste is zeker juist. Als zo'n toets een voorwaarde is om je diploma te halen, zullen de scholen alles uit de kast halen leerlingen te leren om door dit rekentoetshoepeltje te springen. De vraag is: krijg je door zo'n aanpak beter rekenonderwijs. Vrijwel alle deskundigen, de wiskundedocenten (Ten eerste, 8 december) voorop, roepen nu al zo'n drie jaar dat zo'n aanpak niet werkt en reiken Dekker een veel betere, structurele oplossing aan, maar Dekker weigert al die tijd naar ze te luisteren. Het zou het einde van zijn geliefde rekentoets betekenen.

We zullen moeten wachten tot Dekker de politieke arena heeft verlaten. Wel jammer dat er dan jaren verloren zijn gegaan waarin aan een echt structurele verbetering van het rekenonderwijs had kunnen worden gewerkt. De enigen die van de rekentoets wijzer worden, zijn de makers van de toets (Cito) en de commerciële instituten die leerlingen trainen om door het rekentoetshoepeltje te springen.

Jan Jimkes, oud-conrector en wiskundeleraar, Utrecht

We zullen moeten wachten tot Dekker de politieke arena heeft verlaten
Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W en Minister Jet Bussemaker van OC&W tijdens de begroting van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBeeld anp

Beste van Bach

Leuk stuk van Merlijn Kerkhof in de krant over de Hohe Messe (V, 8 december). De intro van het artikel is echter wat misleidend: alsof de mis in Nederland de komende drie weken maar elf keer wordt uitgevoerd, alsof alleen de uitvoeringen van Koopman en Van Veldhoven er toe doen. Meerdere gezelschappen van professionals, amateurs of mengvormen daarvan hebben dit geweldige werk van Bach op hun concertagenda staan, zo ook wij komend weekend.

Paul Nieuwenhuis, Baarn, Dudok Ensemble

Handhaaf de wet beter

Op de opiniepagina's van 8 december betoogt J.W. Duyvendak: 'Het lijkt mij dezer dagen urgenter de mensenrechten te verdedigen dan meerderheidsculturen.' Volgens mij zijn de mensenrechten anno 2016 onderdeel van de meerderheidscultuur in ons land. Cruciaal is het gebruik van het woord 'verdedigen' dat hij gebruikt. Verdedigen, dat doe je als er een bedreiging is. En dat is niet alleen 'dezer dagen' het geval, maar al zeker sinds Salman Rushdie in 1989 door een fatwa met de dood werd bedreigd. Laten we de mensenrechten én de Nederlandse wet eens beter gaan handhaven in plaats van over verdedigen te spreken. Lees in de column 'Ongelovigen' van donderdag van Bert Wagendorp hoe noodzakelijk dat is. Hij legt precies de vinger op de zere plek.

Bert Fakkeldij, Almere

Verdedigen, dat doe je als er een bedreiging is

Referendumleed

Wat me verbaast inzake het Oekraïneverdrag (Ten eerste, 8 december) is dat kennelijk niemand meer weet dat er heel veel mensen (onder wie ikzelf) hun 'ja'-stem destijds expres niet hebben uitgebracht in de verwachting dat een lage opkomst het referendum van zijn kracht zou ontdoen. Die factor lijkt inmiddels vergeten te zijn, en nu hebben we het alleen nog maar over de kale uitslag 'nee'.

Persoonlijk vind ik dit soort verdragen ook veel te complex om met een volksraadpleging af te doen.

Je gaat een eenvoudige boekhouder ook niet de Rijksbegroting laten opstellen.

Erwin Noorman, Meppel

Tiran Trump?

Arnon Grunberg insinueerde woensdag in zijn Voetnoot dat Trump een tiran is. Er zijn echter voorlopig geen aanwijzingen dat Trump zal regeren als een alleenheerser, door middel van geweld en onderdrukking, noch is hij aan de macht gekomen door een staatsgreep. Trump kan dus niet echt een tiran worden genoemd. Maar misschien heb ik ongelijk, want ik hoor ongetwijfeld tot de onverlichte bourgeoisie.

N. Beijer, Werkhoven