donderdag 17 augustus 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Minister Ducarme heeft voor de compensatie van de getroffen eiersector een reservepot bij het FAVV gevonden waar nog niemand van gehoord heeft. PhN

Politiek

Minister Ducarme wil bedrijven compenseren met onbekende reservepot van Voedselagentschap

FAVV moet schade eiercrisis voor een deel zelf betalen

BrusselMinister van Landbouw Denis Ducarme (MR) bekijkt of het Federaal Voedselagentschap (FAVV) zelf een deel van de schade kan betalen die veroorzaakt is door de eiercrisis. Hij wil daarvoor een reservepot aanspreken van het FAVV, waar tot nu toe niemand ooit van gehoord heeft. Daarvoor is wel een wetswijziging nodig. Het is een van de tien maatregelen die de federale regering neemt om de getroffen bedrijven te ondersteunen.

Vandaag komen de federale regering en vertegenwoordigers van de boeren voor de eerste keer samen in de taskforce waarin ze oplossingen zoeken voor de eiercrisis. Op tafel liggen tien steunmaatregelen. Zo willen ze de schade verhalen op wie de fipronilcrisis heeft veroorzaakt. De staat heeft zich daarom al burgerlijke partij gesteld en sleept het Nederlandse bedrijf Chickfriend voor de rechtbank.

Verrassing

Maar de opvallendste steunmaatregel is de “activering” van een reservefonds van het FAVV. Die reserve kan aangesproken worden voor economische compensatie.

Dat het FAVV over zo’n reservepot blijkt te beschikken is voor zowat iedereen een complete verrassing. Het agentschap wordt voor een deel gefinancierd door subsidies, voor een ander deel door heffingen die het zijn klanten aanrekent. Blijkbaar is er nog ergens wat geld voorzien voor crisissituaties.

Ducarme geeft toe dat die reservepot van het FAVV nooit eerder is gebruikt. “We zijn aan het bekijken hoe we die reserve kunnen vrijmaken”, zegt zijn woordvoerder. “We moeten in elk geval voor al onze maatregelen de toestemming krijgen van Europa.” Om het geld aan te spreken is ook een wetswijziging nodig.

Zelfs Boerenbond had nog nooit van de reservepot gehoord. “Het gaat blijkbaar om een soort begrotingspost bij het FAVV”, zegt Wouter Wytynck, adviseur ‘dierlijke veredeling’ bij Boerenbond.

Naast het geld van het FAVV wil Ducarme ook een compensatiemechanisme invoeren voor de werkingskosten die de crisis veroorzaakt in de sector, zoals de vernietiging van kippen, de schoonmaak van stallen en de analyses.

Wat betaalt Vlaanderen?

Ook in het Vlaams Parlement waren er veel vragen over wie de rekening van de crisis zal betalen. “Degene die ze heeft veroorzaakt”, herhaalde Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). “In afwachting daarvan kan de overheid wel prefinancieren.” Schauvliege verwees daarvoor naar het sanitair fonds dat de boeren zelf spekken. Daarin zit momenteel 7 miljoen euro voor de pluimveesector. Maar dit fonds valt wel onder de federale regering. “Dat fonds hebben we nodig voor als er een ziekte uitbreekt”, zegt Wouter Wytynck. Ducarme treedt Boerenbond bij: “Juridisch gezien mogen we dat sanitair fonds niet gebruiken voor deze schade.”

Sociale bijdragen

Getroffen bedrijven kunnen in elk geval uitstel van hun werkgeversbijdragen krijgen. Wie niet rechtstreeks betrokken is in de eiercrisis moet dat uitstel wel zelf aanvragen. Na de terreuraanslagen in Brussel werd dezelfde maatregel uitgevaardigd. Daar maakten toen 207 bedrijven gebruik van. Voor 75 procent werd een afbetalingsplan opgesteld, voor 25 procent volstond één maand uitstel. “Dat bewijst dat dergelijke maatregelen wel degelijk nuttig zijn om onze bedrijven even ademruimte te geven”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Tweet

Gisteren ontwaakte de Vlaamse Commissie voor Landbouw uit zijn zomerslaap om van Schauvliege uitleg te krijgen over de fipronilcrisis. Vlaams Parlementslid Els Robeyns (sp.a) had daar vorige week al om gevraagd. Intussen is Robeyns met vakantie, een verre reis die ze lang voor de crisis had geregeld. Rob Beenders (sp.a) verving haar. Maar het leverde Robeyns toch een felle tweet op van Jelle Engelbosch (N-VA): “In de pers toeteren voor extra landbouwcommissie, en dan je kat sturen. Only sp.a.”

Eierprijs 42% hoger dan vorig jaar

Hasselt De eierprijs ligt momenteel 42 procent hoger dan een jaar geleden. “Maar toen lag die zeer laag omdat het aanbod erg hoog was”, zegt Martin Haerinck, voorzitter van de eierprijzencommissie van Kruishoutem.

“In augustus zijn de eieren altijd wat duurder, omdat de vraag stijgt. Bedrijven komen terug uit vakantie en hebben eieren nodig, bijvoorbeeld voor koekjes en wafels. Eigenlijk is de eierprijs al meer dan 60 jaar dezelfde. In 1955 betaalde je 3 frank per ei, nu is dat maar ietsje meer.” De boeren krijgen tussen de 4 en de 9 eurocent per ei, in een winkel betaal je veel meer.

De eierprijzencommissie in Kruishoutem bepaalt elke dinsdag de prijs, maar van een eierenmarkt is al jaren geen sprake meer. “We zijn indertijd opgericht omdat de Nederlanders de markt hier wilden overnemen”, zegt Haerinck.

Dat FAVV nu ook zou betalen voor de schade, is volgens Haerinck niet meer dan normaal. “De boeren betalen ook elk jaar aan het FAVV, dus is het goed dat ze daar nu iets van terug krijgen.” (lc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws