NOS VoetbalAangepast

Jans op zoek naar eeuwige roem

Eeuwige roem. Iets bereiken wat nog niet gebeurd is. Hardop mijmert coach Ron Jans over de ultieme bekerstunt waarvan heel PEC Zwolle droomt. Aanstaande zondag kan hij met de club geschiedenis schrijven.

Daarvoor moet in de Kuip wel het favoriete Ajax worden geklopt. De traditionele bekersouvenirs zijn in ieder geval binnen. "Volgens mij krijg je een badjas en een medaille, maar dat interesseert me niets."

Jongensachtige glimlach

Alleen de beker telt. "Het zou echt heel mooi zijn als met aanvoerder Bram van Polen en met trainer Ron Jans PEC Zwolle voor het eerst de beker zou winnen", vertelt Jans met een jongensachtige glimlach en hij grijnst nog even door. "En als we volgend jaar dan ook nog de Europa League winnen, dan zeg ik dingen die helemaal niet bij mij passen."

Zijn dagdromen stopt echter als Jans een karakterschets van Ajax geeft. "Ik vind Frank (de Boer) de verpersoonlijking van Ajax. Absoluut de ploeg met de meeste duidelijkheid in het veld. Een compliment voor de hele staf", aldus Jans. "Bij PEC zijn we op een lager niveau daarmee bezig."

Bekerfinale 1977

Het scheelde weinig of Jans maakte bij PEC ook als speler een bekerfinale mee. In het seizoen 1976/1977 was FC Twente in de Goffert met 3-0 te sterk. Jans herinnert zich echter weinig van deze Zwolse mijlpaal.

"Een journalist gaf mij het antwoord", geeft de trainer opheldering. "Ik zat toen bij de UEFA-jeugd en was geen lid van de vaste selectie van het eerste elftal. Ik zat toen in België om Nederland te vertegenwoordigen. Ik weet dus niet zo heel veel van die wedstrijd."

Wel heeft Jans een idee met welke intentie hij zijn team zondag het veld instuurt. "Toeval kun je niet uitsluiten. Maar je kunt wel proberen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl