© AFP

© AFP

thumbnail: null

EK ZWEMMEN. Belgisch record maar net geen podium voor Croenen, Timmers mist finale met één honderdste seconde

Louis Croenen heeft donderdag op het EK in het Duitse Berlijn net geen podiumplaats kunnen behalen op de 200 meter vlinderslag. Hij werd vierde in 1:56.06, en verbeterde zo wel met 35 honderdsten het Belgisch record dat hij in 2013 zelf neerzette (1:56:41).

jvh

Croenen finishte met 32 honderdsten achterstand op de bronzen medaillewinnaar, de Pool Pawel Korzeniowski (1:55:74). De Deen Viktor Bromer won het pleit (1:55:29), voor de Hongaar Bence Bizko (1:55:62).

De 20-jarige Belg, die in zijn halve finale ook vierde werd (in 1:56:46) hoopte in zijn finale de eerste Belgische medaillewinnaar op een EK in olympisch bad te worden sinds Euro 2000.

Het was de eerste finale op een groot toernooi voor Croenen, die heel sterk startte, de kopositie nam en bij het keerpunt nog steeds gelijk zwom met de uiteindelijke winnaar Bromer (25.98). Bij het tweede en derde keerpunt was hij achtereenvolgens derde en vierde. In de laatste rechte lijn slaagde hij er net niet in om zijn concurrent Korzeniowski in te halen.

Pieter Timmers mist finale 100m vrije slag op een honderdste na

Pieter Timmers miste eerder op een haar na de finale van de 100 meter vrije slag. In zijn halve finale zwom Timmers donderdag een tijd van 48.96. Daarmee was hij een honderdste te traag voor een finaleplaats. De Roemeen Marius Radu zwom 48.95 en mocht met de achtste tijd naar de finale.</P>

Timmers werd woensdag nog vijfde op de 200 meter vrije slag met een nieuw Belgisch record (1:47:01). Op de 100 meter werd hij vierde in zijn halve finale, achter de Fransman Florent Manaudou (48.61), de Italiaan Matteo Dotto (48.68) en de Rus Sergey Fesikov (48.91). In de reeksen had de Brabo-zwemmer de tiende tijd van alle deelnemers neergezet in 49.14.

Zijn collega’s Jasper Aerents (49.77), Emmanuel Vanluchene (50.07) en Glenn Surgeloose (50.29) werden ‘s ochtends al uitgeschakeld in de kwalificaties.

Fanny Lecluyse plaatse zich wel voor de finale van de 200 meter schoolslag. Ze deed dat met de zevende tijd van alle deelnemers in de halve finales (2:26.26).

De 22-jarige Lecluyse werd in haar halve finale vijfde, en zag hoe de Russin Vitalina Simonova (2:23.35) als eerste aantikte. De beste chrono van de halve finales viel evenwel in de andere tabelhelft, dankzij de Deense Rikke Moeller Pedersen (2:22.32).

De finale wort vrijdagavond (18u43) gezwommen. Vrijdagochtend zwemmen Lander Hendrickx en Nils Van Audekerke de reeksen van de 200 meter rugslag. François Heersbrandt komt aan de bak op de 100 meter vlinderslag.

Nadat ze in de reeksen van de 100 meter vlinderslag een Belgisch record (58.41) had gevestigd, werd Kimberly Buys donderdag in de halve finales uitgeschakeld. De Belgische zwemster kon haar recordchrono niet evenaren en moest zich tevreden stellen met een tijd van 59.07.

De 25-jarige Buys werd zesde in haar halve finale, die gewonnen werd door de Zweedse Sarah Sjöström (57.39). De Belgische zwom slechts de twaalfde tijd van alle deelneemsters. Ze kwam niet in de buurt van de traagste finaliste, de Duitse Alexandra Wenk (58.69).