Antwerpen lokte deze zomer 2,4 miljoen toeristen

In juli en augustus bezochten zo'n 2,4 miljoen toeristen Antwerpen, onder wie zo'n 2 miljoen dagjestoeristen. Dat heeft de stad Antwerpen vandaag bekendgemaakt op basis van anonieme, elektronische tellingen. De Meir blijkt enorm populair. Er zijn maandelijks 1,3 miljoen passanten, een getal dat stelselmatig toeneemt.
De Meir in Antwerpen lokt steeds meer bezoekers.

Antwerpen becijfert het aantal bezoekers en toeristen tegenwoordig zowel met wifisignalen als met mobiele gegevens. Dat is goedkoper dan beperkte, manuele tellingen of schattingen uit het verleden.

De anonieme data leveren de stad nuttige info voor het toeristisch en economisch beleid, en voor realtime-crowdcontrol bij grote evenementen. "De afgelopen zomer waren er twee miljoen dagjestoeristen en zo'n 420.000 verblijfstoeristen", zegt schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis (N-VA). "De buitenlandse toeristen komen vooral uit Nederland, maar ook uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk."

De cijfers, die per kwartaal zullen worden gepubliceerd, tonen opmerkelijk meer bezoekers tijdens grote evenementen zoals de Tall Ships Race. Ook periodes met beter weer leiden tot meer passage.

Opvallend is de drukte op de Meir. Daar worden maandelijks 1,3 miljoen passanten geteld. "De trend is licht stijgende sinds het begin van de metingen."

Eerder was er onvrede over de koopzondagen, die niet tot meer shoppers zouden leiden. "We zien geen negatief effect ervan. Het gaat om een echte winst aan bezoekers", klinkt het. Gemiddeld worden 45.000 passanten geteld, met uitschieters tot 80.000 op soldenwinkelzondagen. Kennis wil in Duitsland nog meer reclame maken voor Antwerpen, onder meer voor de koopzondagen.

Meest gelezen