Juniore Tas pakt Europese titel op afvallingskoers 15.000m, Swings stelt opnieuw teleur

Met een fabuleuze sprint heeft Sandrine Tas dinsdag op het Europees Kampioenschap skeeleren in het Duitse Geisingen de afvallingskoers over 15.000 meter bij de juniores A op haar naam geschreven. Niels Provoost was op de tweede wedstrijddag goed voor een derde plaats op de 500 meter bij de senioren. Bart Swings bleef na een mislukte afvallingskoers met lege handen achter.

jvh

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde in de afvallingskoers over 15.000 meter ontsnapte Tas, een 18-jarige skater uit Zandvoorde, aan haar overgebleven tegenstandsters. Net voor de streep keek de juniore opzij en zag ze dat de klus geklaard was.

‘Zeven ronden voor het einde wist ik dat het goed zat’, stelde Tas na afloop. ‘Ik was een beetje moe, maar mentaal zat ik nog heel fris.’ Tas versloeg in de spurt Deborah Marchand uit Frankrijk, die haar een dag eerder nog verslagen had in de punten-afvallingskoers.

Swings stelt opnieuw teleur

Bart Swings werd bij de senioren pas negende in de 15.000 meter afvallingskoers. ‘Ik heb mij verkeken’, zei hij na afloop. ‘Ik dacht dat er nog iemand achter mij zat. Dat was stom. Eigenlijk was ik helemaal niet moe.’ Door die misser kon Swings, die dinsdag op de 500 meter uitgeschakeld werd in de halve finale, geen revanche nemen voor de tegenvallende derde plaats van maandag op de 10.000 meter punten-afvallingskoers.

Dankzij de bronzen medaille van Provoost staat de Belgische teller na de tweede dag op zes medailles. Provoost startte in de finale van de 500 meter in de ongunstige vierde baan. Hij eindigde als vierde, maar door de diskwalificatie van de Fransman Darren De Souza kreeg Provoost de derde plaats toegewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten