"Pak de controles aan Franse grens helemaal anders aan"

De stad Menen, de lokale bedrijven en de politiezone Grensleie vragen aan de Franse overheid om de grenscontroles die nu continu op de E17 aan de Franse grens in Rekkem gehouden worden, anders aan te pakken. De Franse politie controleert het verkeer dat Frankrijk binnenrijdt sinds de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar.

Door de controles staan er dagelijks files richting Frankrijk, en dat leidt tot economische schade. Bovendien is het effect klein. Er zijn in West-Vlaanderen 130 grensovergangen met Frankrijk, en de Franse politie bewaakt er welgeteld 2. Mensen met kwade bedoelingen weten dat, en kunnen via één van de andere grensovergangen Frankrijk binnenrijden.

Er is ook veel sluipverkeer van bestuurders en chauffeurs die de file op de E17 willen vermijden, en dat belast de stad Menen. Uit onderzoek blijkt dat de lokale wegen 3 keer meer gebruikt worden dan voor de start van de controles.

Menen vraagt dat de ministers Jambon en Weyts en gouverneur Decaluwé nog eens aankloppen bij de Franse overheid om de controles anders te organiseren. 

Meest gelezen