Deze grote namen halen het (niet) bij de Franse parlementsverkiezingen

Bij de Franse parlementsverkiezingen heeft de partij La République en Marche van president Emmanuel Macron een ruime absolute meerderheid behaald. Bij de traditioneel-linkse Parti Socialiste en de traditioneel-rechtse Les Républicains verliezen verschillende prominente namen hun zitje in de Assemblée Nationale.

Oud-premier Manuel Valls - die tevergeefs had geprobeerd om zich aan te sluiten bij de partij van Macron - heeft het in zijn kiesdistrict nipt gehaald met 50,3 procent van de stemmen. De socialist Valls heeft de overwinning zelf geclaimd, maar zijn speech was nauwelijks hoorbaar omdat tegenstanders heel wat kabaal maakten. De tegenkandidaat van het extreemlinkse La France Insoumise erkent het resultaat niet en vraagt een hertelling. 

AFP or licensors

Nathalie Kosciusko-Morizet (NKM) - minister onder premier François Fillon destijds - verliest haar zitje in het parlement. De politica van Les Républicains moet de duimen leggen voor de kandidaat van La République en Marche, de partij van president Macron waarmee NKM zich "compatibel" had verklaard. Kosciusko-Morizet raakte deze week nog gewond toen ze werd aangevallen op een marktplaats terwijl ze campagne voerde.

FN-voorzitter en ex-presidentskandidaat Marine Le Pen krijgt een zitje in het Franse parlement. Ze haalde het in haar eigen district relatief duidelijk met bijna 60 procent van de stemmen. Het is de eerste keer dat de frontvrouw van het extreemrechtse Front National verkozen raakt in de Assemblée Nationale.

Florian Philippot, woordvoerder van het Front National en rechterhand van Marine Le Pen, raakt niet verkozen. 

De vroegere presidentskandidaat en bezieler van de radicaal-linkse partij France insoumise, Jean-Luc Mélenchon, heeft zijn duel met de kandidaat van de presidentiële partij La République en Marche gewonnen. Mélenchon riep zijn aanhang op de "kracht van het absenteïsme" als "kracht van de revolutie" te gebruiken. Er zou 56,6 procent van de kiesgerechtigden niet zijn gaan stemmen, een diepterecord. Hij meende ook dat president Emmanuel Macron "niet de legitimiteit heeft voor een sociale staatsgreep".

De parlementsverkiezingen waren ook bijzonder belangrijk voor de zes ministers van de nieuwe regering die zich kandidaat hadden gesteld voor een zitje in het parlement. Raakten ze niet verkozen, vlogen ze uit de regering. Maar alle zes mogen op hun beide oren slapen.

Minder goed verging het enkele oud-ministers van de regering onder de voormalige president François Hollande van de PS. Onder anderen oud-minister van Werk Myriam El Khomri (zie kleine foto, naast Manuel Valls) en voormalig minister van Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem moesten het hoofd buigen voor hun tegenkandidaat.

 

Meest gelezen