© Jo Van Beylen

© Jo Van Beylen

© Jo Van Beylen

© Koen Meessens

© Koen Meessens

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zjos Meyvis exposeert in Sint-Anna-ten-Drieën

In Sint-Anna-ten-Drieën loopt een expo die je niet direct in een kerk verwacht. Kunstenaar Zjos Meyvis confronteert de bezoeker met de teloorgang van de natuur. “Deze tentoonstelling past perfect in onze ecokerk”, zegt voorzitter Erik Balbaert van de kerkfabriek.

Jo Van Beylen

Tien jaar geleden las Zjos Meyvis (65) dat de bijen uit Saeftinghe verdwenen. Het liet hem niet meer los. “Dat artikel was een kantelmoment. Denk de bijen en hommels weg en het is gedaan met de mens. Onze voedselproductie komt in het gedrang. De natuur gaat in ijltempo naar de knoppen en we helpen er allemaal aan mee”, stelt Meyvis.

Meyvis begon vreemde machines te ontwerpen van gerecupereerde materialen. Achteloos weggeworpen zaken en spullen die op een rommelmarkt worden verkocht, zetten zijn verbeelding aan het werk. Het werden onderdelen in installaties die moeten helpen om het leven in stand te houden, de factory of fertilization of de bevruchtingsfabriek. “Kunst moet altijd over iets gaan. Mijn kunst gaat over het voortbestaan. Voor mij ligt het hiernamaals in mijn kinderen en kleinkinderen. Ze zijn mijn letterlijke nazaten.” Niets in de natuur heeft het eeuwig leven. Het voortplanten is essentieel voor de instandhouding van de soort, maar net daar loopt het fout. Meyvis' installaties zijn geen vrijblijvende spielereien. Zijn stuifmeel- en zaadverspreiders en apparaten om landelijke, pastorale lucht te inhaleren en om zuurstof te recupereren, leggen de vinger op de wonde: het gaat niet goed met de natuur.

Zjos Meyvis. Factory of fertilization/Landschappen, Sint-Anna-ten-Drieënkerk, Hanegraefstraat 1, 2050 Antwerpen, 30 april tot 15 mei, zaterdag van 14 tot 17u, zondag van 12 tot 17u, toegang gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER