© Robert Losavio

MR-politicus veroordeeld voor discriminatie van gehandicapte journalist

Emmanuel Deroubaix, persattaché die voor een aantal Franstalige vedetten werkt en verkozen voor de Franstalige liberale partij MR in de gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe, is op 16 juli door de rechter in Brussel veroordeeld voor discriminatie van een RTBf-journalist die zich met de rolstoel verplaatst.

kidr

De journalist en het Interfederaal Gelijkekansencentrum hadden bij het gerecht een klacht ingediend na een incident in november 2012. Emmanuel Deroubaix had toen discriminerende uitlatingen gedaan tegenover Collinet. Iets wat Deroubaix ontkende. 'Bent u een gehandicapte of een journalist?', had Emmanuel Deroubaix gevraagd, toen de journalist wilde weten of de plaats waar een interview met Canadese artieste Véronic Dicaire zou plaatsvinden, toegankelijk was met de rolstoel. 'Want als u een gehandicapte bent en daarvan wil profiteren om een artieste te ontmoeten, dan is dat mogelijk, maar dan spreken we niet van journalistiek.‘ Daaraan had Deroubaix nog toegevoegd dat het niet zijn taak was om speciale maatregelen te nemen 'om alles aan te passen aan de handicap van die mijnheer'.

Emmanuel Deroubaix en zijn firma Full Options Communication werden tot een schadevergoeding van 1.300 euro veroordeeld en hij kreeg het verbod om nog discriminerend gedrag te vertonen. Ook een ander bedrijf, 'C-live', dat het optreden van de Canadese artiest in kwestie had opgezet, moet 650 euro aan schadevergoeding betalen.

'Ik ben tevreden met deze uitspraak. De discriminatie is erkend en het incident valt duidelijk binnen de anti-discriminatiewetgeving', zei François Collinet. Ook het Gelijkekansencentrum is tevreden. 'De uitspraak bewijst dat de wet hier van toepassing was', zei Jozef De Witte, directeur van het Gelijkekansencentrum. 'Het feit dat er geen toegang werd verleend en dat er geen redelijke inspanning werd gedaan om toegang te verlenen, is een inbreuk tegen de wet.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer