© BELGA

Guy Luzon: ‘Kwalificatie voor Champions League is belangrijker dan competitie’

Standard speelt woensdag de heenmatch tegen Panathinaikos in de derde kwalificatieronde van de Champions League. De Rouches willen zich kost wat kost plaatsen voor de groepsfase. ‘Ons kwalificeren voor de Champions League is belangrijker dan de competitie’, zo stelde Guy Luzon dinsdag op een persconferentie.

jvh

Daarin toonde de Standard-coach ook het nodige respect voor de Grieken. ‘Panathinaikos is een prestigieuze club. Samen met Olympiakos domineren ze het Griekse voetbal. Met de ervaring die ze hebben, zullen het geen gemakkelijke matchen worden.’

Bij Panathinaikos is Yannis Anastasiou de coach, geen onbekende naam voor het Belgische voetbal. De voormalige Griekse spits speelde in België één seizoen voor RSC Anderlecht (1999-2000). Daarna vertoefde hij vooral in Nederland. ‘Het zal een fijn weerzien worden met Yannis’, zo verklaarde aanvoerder Jelle Van Damme op de persconferentie. Van Damme was ploegmakker van Anastasiou bij Ajax.

Het is overigens niet de eerste keer dat beide teams elkaar treffen. Vier jaar geleden speelde Standard in de 1/8e finales van de Europa League tegen de Grieken. Op Panathinaikos won Standard met 1-3 en thuis wonnen ze opnieuw, met 1-0.

Net voor de confrontatie van woensdag contracteerde Standard de Schotse spits Tony Watt. Kan of mag hij meedoen tegen Panathinaikos? ‘Administratief zou alles in orde moeten zijn’, beweren ze bij de Rouches. ‘Volgens de regels van de UEFA mag je tot 24 uur voor de match je definitieve selectie doorgeven.’ Toch bleek tijdens de persconferentie dat Luzon Watt niet meteen zou opnemen in zijn wedstrijdkern. Laurent Ciman en Paul-José Mpoku zitten wel in de kern maar starten op de bank.

Stefanos Kotsolis (Panathinaikos): 'Groepsfase is een must'

Stefanos Kotsolis, de doelman van Panathinaikos, steekt de ambitie van de Griekse club niet onder stoelen of banken. 'We moeten de groepsfase bereiken van de Champions League. Dat zijn we verplicht aan de traditie en verwachtingen van de club', zo zei hij dinsdag op een persconferentie.

Ook coach Yannis Anastasiou, in een ver verleden nog spits geweest bij Anderlecht, nam het woord. 'We hebben zeker respect voor Standard. Vorig seizoen waren ze eigenlijk het beste team in de Belgische competitie, ook al liep het verkeerd tijdens de play-offs.'

Tijdens de persconferentie van dinsdag blikte Anastasiou ook nog eens terug op zijn Belgische periode. Hij speelde in 1999-2000 in het shirt van Anderlecht. 'Wat mij meteen opviel aan het Belgische voetbal is de voorbeeldige mentaliteit. Ik heb veel opgestoken van Aimé Antheunis, toen mijn trainer bij paars-wit.' Over de komende match van woensdag wou Anastasiou niet veel kwijt. 'We kunnen nog zoveel voorbeschouwingen maken als we willen, de enige waarheid zal op de mat gelegd worden.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League