© Simon Mouton

thumbnail: null
thumbnail: null

'Nemmouche praat niet met speurders die naar pers lekken'

Mehdi Nemmouche, die verdacht wordt van de aanslag op het Joods Museum is vanmiddag uitgeleverd aan ons land. De man werd door de onderzoeksrechter in Brussel verhoord, maar weigerde elke medewerking, volgens zijn advocaten uit angst voor perslekken.

wver

Het Belgische gerecht had op 31 mei een aanhoudingsbevel uitgeschreven wegens moord in een terroristische context en Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader die op 24 mei vier mensen doodschoot in het Joods Museum, werd in Marseille opgepakt in het bezit van een kalasjnikov en een revolver. Gelijkaardige wapens werden bij de aanslag in Brussel gebruikt. Hij had ook een pet zoals die van de schutter.

De 29-jarige Franse Algerijn gaf na zijn arrestatie echter aan dat hij beroep wilde aantekenen tegen de beslissing door het hof van beroep in Versailles om hem uit te leveren aan België. Nemmouche vreesde onder meer door België te worden uitgeleverd aan Israël omdat twee van de slachtoffers van de schietpartij in het Joods Museum de Israëlische nationaliteit hadden.

De advocaat van Nemmouche zag echter voldoende garanties: 'Mijn cliënt zal niet door België kunnen worden uitgeleverd aan een derde land zonder akkoord van de Franse autoriteiten', klonk het en er werd uiteindelijk geen officieel beroep aangetekend. De uitlevering werd vorige week goedgekeurd door het Franse Hof van Cassatie.

Memmouche wil 'loslippige speurders' van de zaak

Om 12.50 uur België werd Nemmouche ons land binnengereden in een geblindeerde, grijze Audi. Het voertuig werd geflankeerd door gemotoriseerde agenten. De man werd daarop naar Brussel vervoerd om er voor de onderzoeksrechter te verschijnen.

Memmouche werd daar 3,5 uur ondervraagd door de speurders. Hij werd bijgestaan door de advocaten Sébastien Courtoy en Henri Laquay. Memmouche weigerde vragen te beantwoorden. Volgens Courtoy wil Memmouche pas meewerken als bepaalde onderzoekers, die volgens de verdediging verantwoordelijk zijn voor lekken aan de pers, van de zaak gehaald worden.

'Mehdi Nemmouche heeft geen zin om zijn uitspraken een dag later terug te vinden in de rioolpers', aldus Courtoy. 'De lekken zijn de reden waarom Mehdi Nemmouche tijdens de verhoren weigert te antwoorden op de vragen. We willen dat de onderzoekers die de wet overtreden - en die verantwoordelijk zijn voor het ten gronde richten van hun eigen onderzoek - van het dossier worden gehaald. Zolang dat niet het geval is, zal mijn cliënt bij zijn standpunt blijven.'

Om 18.30 uur was het verhoor afgelopen. Binnen vijf dagen moet de verdachte voor de raadkamer verschijnen voor de eventuele verlenging van zijn voorlopige hechtenis.

Twee onderzoeksrechters

Het dossier wordt in België door twee onderzoeksrechters behandeld: de onderzoeksrechter die de zaak oorspronkelijk in handen kreeg en een tweede gespecialiseerd in terrorisme.

Op 24 mei werden in het Joods Museum in Brussel vier mensen neergeschoten. Enkele dagen later werd Nemmouche, de vermoedelijke schutter, gearresteerd in Marseille, op een autocar die vertrokken was vanuit Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer