'Staakt het vuren houdt stand'

© AFP

Sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dinsdagavond om 19 uur plaatselijke tijd in werking trad, zijn er geen raketten meer afgevuurd op Israël. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger woensdagochtend.

Rogier Verschueren, Klaas Debacker, Jan Temmerman

Het staakt-het-vuren bepaalt onder meer dat de grensovergangen tussen Israël en de Palestijnse enclave onmiddellijk worden geopend zodat humanitaire hulp en middelen voor heropbouw snel de Gazastrook binnen kunnen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Caïro heeft het staakt-het-vuren bemiddeld.

Het staakt-het-vuren is intussen ook bevestigd door Israëlische regeringsbronnen en geldt als 'onbeperkt'. De Palestijnen zullen ook verder in zee mogen vissen. Voorts is afgesproken dat de indirecte onderhandelingen in Caïro over andere onderwerpen binnen de maand zullen worden voortgezet.

Binnen de maand gaan Israël en Hamas opnieuw aan tafel zitten. Ondanks het staakt-het-vuren zijn de twee partijen het lang nog niet eens geworden. Israël eist dat de Gazastrook gedemilitariseerd wordt, de Palestijnen vragen de heropening van de luchthaven en de zeehaven.

Facebook

Het was Moussa Abu Marzouk, de nummer twee van Hamas die momenteel in ballingschap leeft maar wel deelneemt aan de vredesgesprekken in het Egyptische Caïro, die het nieuws vanmiddag op Facebook verspreidde. ‘We hebben een akkoord bereikt dat de veerkracht van onze mensen en de overwinning van ons verzet bekroont’, aldus Marzouk.

Met het akkoord komt (voorlopig) een einde aan de strijd tussen Hamas en het Israëlische leger, die in bijna twee maanden al het leven kostte aan meer dan 2.100 Palestijnen en 68 Israëliërs. Sinds de start van het conflict op 8 juli heeft Israël ruim 5.200 doelwitten in Gaza aangevallen, aldus nog de woordvoerster. Vanuit Gaza werden 4.600 raketten afgevuurd, waarvan er 3.700 op Israëlisch grondgebied geland zijn. De rest werd neergeschoten door de Israëlisch raketafweer of kwam neer in de Palestijnse gebieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen