Direct naar artikelinhoud
Politiek

Overuren voor zomerakkoord: Michel moet masseren

Premier Michel op de ministerraad in Hertoginnedal.Beeld Photo News

Moet er een nieuwe vermogensbelasting komen? De vraag blijft voor tweedracht zorgen binnen centrumrechts. Open Vld en N-VA zijn niet overtuigd van een taks op de effectenrekening, maar CD&V zet door. Premier Michel (MR) wil na jaren getreuzel de knoop doorhakken.

De gesprekken over het zomerakkoord van de federale regering – de begroting en een waslijst aan sociaal-economische hervormingen – lopen niet zo vlot als verhoopt. Michel vergaderde dit weekend urenlang met zijn vicepremiers zonder noemenswaardige doorbraak. Zondagavond laat ging het kernkabinet uiteen zonder akkoord. “Er blijft nog veel werk over”, klonk het.

Het heikele punt is opnieuw de vraag of er een nieuwe vermogens(winst)belasting moet komen of niet. En in welke vorm. De regering worstelt hier al jaren mee.

Michel overweegt nu de invoering van een taks op de effectenrekening. Via een effectenrekening handelen beleggers in aandelen en obligaties. Michel hoopt dat CD&V zo de eis voor een meerwaardebelasting laat vallen. Sinds de start van de centrumrechtse regering staat die partij onder druk om haar linkse achterban tegemoet te komen. In november 2016 speelde CD&V alles of niets voor een meerwaardebelasting, wat mislukte. Open Vld en N-VA wilden er niet van weten.

Technisch huiswerk

Ruim een half jaar later verzetten Open Vld en N-VA zich ook tegen het alternatief voor de meerwaardebelasting. In gesprekken met de premier hebben ze laten weten dat een taks op de effectenrekening gevoelig ligt. De partijen vrezen dat de middenklasse hierdoor getroffen wordt. Al blijft de taks op de effectenrekening tot nader order wel op tafel. Logisch volgens een N-VA-bron: “Die maatregel is misschien niet ideaal, maar een meerwaardebelasting is veel erger.”

Michel overweegt nu de invoering van een taks op de effectenrekening. Via een effectenrekening handelen beleggers in aandelen en obligaties

Open Vld en N-VA willen vooral dat Michel zijn technisch huiswerk beter maakt. Zo is er zeker volgens de liberalen een ruimere vrijstelling nodig voor de taks op de effectenrekening. De premier denkt momenteel aan een vrijstelling tot 200.000 à 300.000 euro. Dat bedrag moet omhoog, vinden de rechtse partijen. Met hoeveel juist zal de komende dagen besproken worden. Hier en daar circuleert het cijfer van 1 miljoen euro. Om zo alleen de superrijken te treffen met de taks.

In het huidige voorstel zit ook een rare kronkel. Iedereen met een effectenrekening zou eerst de taks moeten betalen – vrijgesteld of niet. Wie onder de vrijgestelde drempel valt, zou zijn centen pas later terugkrijgen via de belastingbrief. “Absurd”, vindt een regeringsbron. Wie vrijgesteld is, moet nooit betalen, klinkt het. 

Voorstellen herbekijken

“Het is nu aan Michel.” Die zin valt te horen bij de drie Vlaamse regeringspartijen. Bronnen dicht bij de premier verzekeren dat er het afgelopen weekend “vooruitgang is geboekt” maar dat “een aantal voorstellen nu wordt herbekeken”. Doorheen het weekend zaten er technische werkgroepen bij elkaar.

Alle partijen vinden dat het lange debat over het nut van de vermogensbelasting nu best voorgoed afgehandeld wordt. Het verlamt de regering

Het is afwachten of CD&V akkoord kan gaan met een afgezwakt voorstel. Zolang de partij geen volwaardige vermogens(winst)belasting binnenhaalt, houdt ze de verlaging van de vennootschapsbelasting tegen. Dat is het stokpaardje van N-VA en een belangrijk deel van het zomerakkoord van de regering. In het slechtste geval moet Michel zijn sociaal-economische hervormingen opnieuw deels uitstellen, tot na de zomer. Een akkoord over de begroting zelf ligt wel binnen handbereik.

Voorlopig wil niemand spreken over nieuw uitstel. Alle partijen vinden dat het lange debat over het nut van de vermogensbelasting nu best voorgoed afgehandeld wordt. Het verlamt de regering. Michel heeft nog een week de tijd.