© AFP

© EPA

© AFP

© REUTERS

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Veertig lichamen in colonne naar Hilversum

De eerste 40 kisten met daarin de stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne zijn woensdag in Nederland aangekomen en in een indrukwekkende stoet van rouwauto’s naar Hilversum gebracht. Daar, in de Korporaal van Oudheusdenkazerne, zullen experts de lichamen identificeren, om ze uiteindelijk aan de nabestaanden te kunnen teruggeven, zodat die hen naar een laatste rustplaats kunnen brengen.

tomas/FiVR/Belga

Bekijk hier meer foto’s van deze droevige dag.

Na aankomst van de eerste twee vliegtuigen met lichamen van de vliegtuigcrash in Oekraïne, is Nederland een minuut stil geweest. Op Eindhoven, waar de vliegtuigen landden, werd om 16.07 uur met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aangekondigd. Op veel plaatsen in Nederland zwegen mensen een minuut. Ook stonden bijvoorbeeld de treinen een minuut stil.

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn in Eindhoven. Een Nederlands militair transportvliegtuig landde rond kwart voor vier, met in zijn kielzog een Australisch toestel. Dat landde rond tien voor vier. De Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 Globemaster vlogen de 40 lichamen van de internationale luchthaven van Charkov naar Eindhoven. Het Nederlandse toestel had 16 lijkkisten bij zich, het Australische 24. Na de landing marcheerden militairen naar de toestellen toe en stelden ze zich op in rijen tussen de vliegtuigen, waarna de Last Post werd gespeeld. Daarna werd een minuut stilte gehouden.

Prins Laurent

Tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders waren woensdag bijeengekomen op de luchthaven Eindhoven. Ze woonden er de aankomst bij van de eerste 40 kisten met slachtoffers van de vliegramp van vorige week. Die zijn woensdag overgevlogen vanuit het Oekraïense Charkov.

Elk land dat slachtoffers heeft te betreuren na de vliegramp, had minimaal één hoogwaardigheidsbekleder gestuurd naar Eindhoven, bijvoorbeeld een minister of ambassadeur. Voor België was dat prins Laurent. Uit Maleisië waren de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Transport aanwezig. Het Verenigd Koninkrijk had de minister van Economische Zaken gestuurd. De Australische gouverneur-generaal Peter Cosgrove was overgekomen. De Nederlandse koning Willem Alexander en koningin Máxima, premier Rutte en vele leden van het kabinet, de Kamer en Senaat waren ook op vliegveld Eindhoven.

Vluchtstrook

Duizenden belangstellenden stelden zich vervolgens langs de route op om de colonne van zwarte auto’s te zien en een groet te brengen. Vanaf de poort van Eindhoven Airport tot aan die van de Korporaal van Oudheusdenkazerne bijna 100 kilometer verderop, trok de stoet veel belangstelling. Bruggen en viaducten over de snelwegen A2 en A27 stonden vol met toeschouwers. Ook zetten veel mensen hun auto stil op de vluchtstrook en op de andere rijbaan. Onderweg werd veel geapplaudisseerd en ook bij aankomst van de stoet in Hilversum was dat het geval. De politie bedankte het publiek via Twitter “voor de medewerking, begrip en respect tijdens de rouwstoet naar Hilversum”.

De aankomst van de rouwstoet viel voor een deel samen met de gebedsbijeenkomst ‘Verbonden in verdriet’ die de Raad van Kerken in Amersfoort hield. In de St. Joriskerk kwamen ongeveer 570 mensen bijeen. Buiten de kerk, op de Hof, bekeken nog eens 400 tot 500 belangstellenden de dienst op grote tv-schermen. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam en dominee Jannie Nijwening van de doopsgezinde gemeente in Den Haag gingen voor in de oecumenische gebedsbijeenkomst. Een van de andere sprekers was Irma van der Weij, die bij de ramp haar vriendin verloor, die ze al 45 jaar kende.

Schiphol

Ook op het normaal zo hectische Schiphol was het woensdagmiddag om 4 uur indrukwekkend stil. Honderden reizigers en medewerkers hielden op de luchthaven, net als op vele andere plekken in het land, een minuut stilte.

Na die minuut werden bij de herdenkplek voor de vertrekhal bloemen gelegd namens onder meer Schiphol, de marine en luchtmacht. KLM-topman Camiel Eurlings maakte samen met collega’s een emotionele wandeling langs de bloemenzee. Medewerkers van de luchthaven en van touroperators, KLM-personeel en anderen die hun werkplek op Schiphol hebben, reizigers en toeristen. Ze kwamen massaal samen op de plek vanwaar de fatale vlucht vorige week donderdag was begonnen. Velen hielden elkaar stevig vast en hier en daar werd een traan gelaten.

Onderzoek

Terwijl Nederland woensdag in volle rouw is, gaat in Oost-Oekraïne het onderzoek door, onder meer naar achtergebleven resten van slachtoffers. Woensdagavond maakte Jan Tuinder, hoofd van het coördinatiecentrum Oekraïne in Charkov bekend dat donderdag 74 kisten met stoffelijke resten naar Nederland worden gebracht. Net als woensdag zullen deze kisten met twee militaire transportvliegtuigen, een uit Nederland en een uit Australië, naar Eindhoven Airport worden gebracht, waarna ze over de weg naar Hilversum gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer