Direct naar artikelinhoud

Sherpa's leggen werk neer en verlaten Mount Everest

Tientallen sherpa's in Nepal hebben vandaag hun spullen ingepakt en het basiskamp op de Mount Everest verlaten. De sherpa's liggen met de autoriteiten in de clinch sinds zestien van hen vorige week omkwamen in een lawine. De klimveteranen eisen meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden en zijn in het algemeen ontevreden over de wijze waarop ze worden behandeld.

Familieleden van de omgekomen sherpa's huilen om de dood van hun naasten

De regering bood iedere familie van een omgekomen sherpa driehonderd euro. Daarnaast wil Nepal de financiële hulp ieder jaar verhogen met vijf procent van de opbrengsten die met het bergbeklimmen van toeristen worden verdiend. De sherpa's eisen echter dertig procent. Een delegatie van de regering vliegt morgen naar het basiskamp om met de sherpa's te onderhandelen.

Het is nog maar de vraag of extra geld de sherpa's weer de berg op kan krijgen. De lichamen van drie van hen zijn nog altijd niet gevonden. 'We kunnen gewoon niet doorgaan met klimmen terwijl er nog drie collega's onder de sneeuw begraven liggen', zei Dorje Sherpa. 'Ik moet er niet aan denken om over ze heen te stappen.' Volgens een van de gidsen bij het basiskamp is de helft van de grofweg vierhonderd sherpa's vertrokken.

Klimseizoen
Door de staking van de sherpa's is het voor Nepal zeer lucratieve klimseizoen op losse schroeven komen te staan. Diverse westerse reisorganisaties die reizen naar de Mount Everest organiseren hebben hun plannen voor dit jaar opgeschort. Veel klimmers zijn het geld dat ze al hebben uitgegeven - 75 duizend dollar of meer - waarschijnlijk kwijt.

We kunnen gewoon niet doorgaan met klimmen terwijl er nog drie collega's onder de sneeuw begraven liggen
Dorje Sherpa
Het lichaam van een van de sherpa's wordt uit een auto gehaald

Lees ook

Geselecteerd door de redactie