© JAA

Muziek en kunst kleuren de oude dag in Sint-Jozef

Een woonzorgcentrum is te vaak een hermetisch afgesloten gemeenschap. Daar brachten Jos Hertoghs en Joz De Houwer in 1986 verandering in door in Sint-Jozef maandelijks concerten en tentoonstellingen te organiseren. Kunst- en cultuurvereniging Galerij ’t Kallement gaat zondag al haar dertigste seizoen in en haar aanpak is nog steeds uniek.

jaa

“Aan de grondslag van ’t Kallement, genoemd naar de lange tijd braakliggende grond waarop woonzorghuis Sint-Jozef gebouwd werd, ligt het idee dat bejaarde bewoners nog steeds deel uitmaken van de dorpsgemeenschap en dat kunst en cultuur uitstekende verbindende elementen zijn”, vertelt Dirk Luyten. Dirk weet waarover hij praat. Hij is oud-OCMW-secretaris, doctor in de sociale wetenschappen, master in de stedenbouw en de ruimtelijke planning, adviseur en auteur van diverse boeken over woonbeleid.

“Wat Jos Hertoghs, de vorige directeur van Home Sint-Jozef hier heeft gerealiseerd, is nog steeds uniek in Vlaanderen”, volgens Luyten. “Het begon met een evenement naar aanleiding van de opening van het woonzorghuis. Jos vond gelijkgestemden in Joz de Houwer, muzikant en oprichter van het koor Ortolaan, en Roger Vervloet. Het trio bedacht de formule van parallelle tentoonstellingen en concerten op zondagvoormiddag.”

Vandaag waken Dirk Luyten, seniorenconsulent Herman Plasmans, Sint-Jozef-directeur Gert Adriaenssen en de nieuwe muziekprogrammator Marc Voet over de rijke erfenis van de Kallement-pioniers.

’t Kallement in Woonzorghuis Sint-Jozef, Kruizemunt 15 in Wommelgem. Tel 03-354.34.51

Lees het volledige verhaal donderdag in Gazet Van Antwerpen editie Zuid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER