© rr

Omgevallen boom veroorzaakt veel schade

De schade aan enkele tuinen in de IJsvogelstraat in Merksem is groot nadat er een boom is omgevallen. Buurtbewoners brachten de stad naar eigen zeggen vier jaar geleden al op de hoogte over de twijfelachtige staat van de boom, maar die liet hem staan.

dvd

Jürgen Op de Beeck (39) uit de IJsvogelstraat was vorige week woensdag aan het stofzuigen toen hij plots een luid gekraak hoorde. “Ik dacht aan een onweer, maar toen ik ging kijken, lag er een metershoge boom in onze tuin”, zegt hij. “Ons tuinhuis was vernield, inclusief ons werkmateriaal. Gelukkig was mijn dochter niet in de tuin aan het spelen. Dat had dramatisch kunnen zijn. De brandweer kwam ter plaatse en liet ons weten dat de boom helemaal verrot is.”

De verzekering zal de schade nu verhalen op de stad Antwerpen, maar het ongeval laat een wrange nasmaak na bij Jürgen Op de Beeck. Hij bracht de stad naar eigen zeggen vier jaar geleden al op de hoogte over het probleem. “Men heeft toen een onderzoek gedaan, maar oordeelde dat er geen probleem was. En dus mocht de boom blijven staan.”

Er is inderdaad een onderzoek naar de boom, een Italiaanse populier, geweest, maar niet omdat hij dreigde om te vallen, klinkt het bij de dienst Stadsbeheer. “De klacht ging toen om overhangende takken. Vanuit de dienst Samen Leven is dat onderzocht, maar naar de staat van de boom is niet gekeken”, zegt Jeroen Lagrou, communicatiedeskundige bij de dienst Stadsbeheer. “Ondertussen hebben we wel kunnen vaststellen dat de andere bomen niet aangetast zijn. Zij kunnen dus blijven staan.”

De grond waarop de boom staat, is sinds twee jaar eigendom van de stad Antwerpen. Voordien was hij van een bedrijf dat plannen had om er een fabriek te bouwen. Het zag af van die plannen omdat de grond te vochtig was.

Jürgen Op de Beeck maakt zich sterk dat de klacht van vier jaar geleden niét alleen betrekking had op de overhangende takken. “We hebben toen wel degelijk gewezen op de bedenkelijke staat van de boom. Men mag van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER