© BELGAIMAGE

“N16 en N17 zijn sluipwegen voor trucks”

De burgemeesters van Klein-Brabant willen dat de minister de kilometerheffing voor trucks snel gaat evalueren. Ze zien immers een toename van het aantal vrachtwagens op de N16 en N17. Truckers gebruiken die als sluipweg.

Theo Derkinderen

Officiële cijfers zijn er nog niet, maar sinds de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens rijden er opvallend meer trucks op de gewestwegen N16 en N17. Dat is een vaststelling die heel wat automobilisten, maar ook de Klein-Brabantse burgemeesters hebben gedaan. “Op de N16 en N17 staan geen tolpoorten voor kilometerheffing en dat weten heel wat firma’s en chauffeurs. Ze worden als sluipweg gebruikt om de autosnelwegen te vermijden en minder te moeten betalen. Het gevolg is wel dat het verkeer hier toeneemt en dat de files nog langer worden”, zeggen burgemeesters Koen Van den Heuvel (CD&V) van Puurs, Peter Van Hoeymissen (CD&V) van Sint-Amands en Luc De boeck (CD&V) van Bornem. Een oplossing die de burgemeesters voorstellen is het plaatsen van tolpoorten op de N16 en N17.

De politie gaat alvast de ANPR-camera’s gebruiken om te bekijken hoelang de vrachtwagens op het grondgebied van Klein-Brabant blijven. “Zo kunnen we zien of ze ergens gestopt zijn om te leveren of ze gewoon de weg zijn gevolgd. En we kunnen ook bekijken of het aantal vrachtwagens in stijgende lijn is of niet”, zegt waarnemend korpschef Kris Heymans.

Niet alleen de Klein-Brabantse burgemeesters trekken aan de alarmbel, ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) dringt aan op maatregelen. Want de files op de N16 in Mechelen worden ook langer.

Bevoegd minister Ben Weyts zei onlangs nog dat er op verschillende plaatsen metingen lopen. Metingen die nog tot Pasen zullen duren. “Als we een significante toename zien van sluipverkeer door de kilometerheffing, dan kunnen we op die plaatsen infrastructurele maatregelen treffen of de betrokken wegen bijvoorbeeld mee opnemen in het tolwegennet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER