© Victor Van Doninck

Betalen huurders binnenkort drie maanden waarborg? “Je moet niet leven van een uitkering om dat veel geld te vinden”

“Het evenwicht tussen de rechten van de huurder en van de verhuurder wordt verstoord. De huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden zonder garanties voor de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt, is onaanvaardbaar.” Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V) is niet te spreken over de plannen van minister van Wonen Liesbeth Homans met het nieuwe huurdecreet.

Wim Winckelmans

Het gaat om een heuse omslag van het beleid. Tien jaar geleden, in 2007, werd de huurwaarborg net verlaagd van drie naar twee maanden, om de kwetsbare groepen tegemoet te komen.

"Wie begint te huren moet dan in één keer vier maanden huur neertellen, drie maanden waarborg, plus één maand huur. Je moet niet leven van een uitkering om dat veel geld te vinden", zegt Partyka.

De huurwetgeving is sinds de jongste staatshervorming een Vlaamse materie. Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) werkt aan een decreet om de Vlaamse huurregels vorm te geven. Uit de teksten die ze al heeft besproken met het werkveld, blijkt dat ze daarbij ook aanpassingen doet die niet in het Vlaams regeerakkoord staan.

Minister Homans verdedigt de hogere huurwaarborg als tegenprestatie voor de zogenaamde huurwaarborglening. Een huurder zou zo de huurwaarborg op een geblokkeerde rekening kunnen storten zonder dat de verhuurder de afkomst van het geld (een lening) kent.

Ze wijst er ook op dat een voldoende hoge huurwaarborg verhuurders kan overtuigen om te verhuren aan "minder voor de hand liggende huurders. Een huurwaarborg blijft tenslotte essentieel om de verhuurder enige zekerheid te geven bij wanbetaling en huurschade.

Maar voor Partyka volstaat die uitleg niet. "Er is geen sluitende garantie dat een dergelijk systeem zou werken", zegt ze. Partyka erkent dat in het voorontwerp ook goede elementen staan, zo wordt het verplicht om een brandverzekering af te sluiten. De regels voor kortlopende huurovereenkomsten worden versoepeld en de verhuurder kan een contract makkelijker opzeggen voor een grondige renovatie.

Maar de huurmarkt kampt nu al met grote problemen door het erg lage aanbod aan betaalbare privé-huurwoningen. Kwetsbare gezinnen hebben het erg moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Voor Partyka doet Homans in haar plannen te weinig inspanningen om de situatie te verbeteren. "De minister vertoont een totaal gebrek aan ambitie om de problemen aan te pakken."

“Eerst huurwaarborglening uitwerken vooraleer waarborg te verhogen”

© BELGA

Het verhogen van de huurwaarborg van twee naar drie maanden, zoals Vlaams minister voor Wonen Liesbeth Homans voorstelt, kan pas als er voldoende duidelijkheid is over de Vlaamse Huurwaarborglening. “Zolang er geen uitgewerkt voorstel is, dat besproken werd met het middenveld en dat volledig actief is, kan van een verhoging van de huurwaarborg geen sprake zijn”, stelt Caritas Vlaanderen in een persbericht.

De organisatie begaan met de armoedeproblematiek wijst erop dat anders veel kandidaat-huurders -niet alleen de meest kwetsbaren- geen woning meer zullen vinden op de private huurmarkt. “We hebben dit ook aangekaart tijdens verschillende overlegmomenten met de minister over de vernieuwing van het Vlaamse woninghuurrecht, “ zegt Thijs Smeyers, coördinator bij Caritas Vlaanderen. “We begrijpen de vraag van de verhuurders om meer zekerheid in te bouwen, maar met de huidige cijfers in het achterhoofd is een brute verhoging zonder flankerende maatregelen nefast voor een grote groep mensen.”

Minister Homans ziet de Vlaamse Huurwaarborglening als een oplossing, en ook Caritas is die idee genegen. “Wie zelf niet over voldoende middelen beschikt, zal kunnen lenen via de Vlaamse overheid. Je krijgt het geld rechtstreeks, zodat de verhuurder niet weet dat je dit geld zelf niet hebt. Zo vermijd je discriminatie op basis van solvabiliteit, de grootste discriminatiefactor binnen de private huurmarkt.” Maar Caritas wijst erop dat de Huurwaarborglening nog niet uitgewerkt is. Pas als dat gebeurd is, en het concept is uitgetest, mag de minister de huurwaarborg verhogen, vindt de ngo.

Caritas Vlaanderen betreurt ook dat er in het nieuwe ontwerpdecreet geen wetgevende initiatieven zijn voorzien om discriminatie op de private huurmarkt aan te pakken. “Niet preventief en niet bestraffend. We hadden op meer gehoopt.” Ook over de uithuiszetting van gezinnen met kinderen, schiet het decreet tekort. Caritas hoopt op nieuw overleg en het toepassen van de Armoedetoets. “We blijven in dialoog gaan met de minister omdat we blijven geloven in een sterke private huurmarkt waar ook kwetsbare mensen terecht kunnen. De sociale huurmarkt is niet de enige oplossing, maar dan moeten we er wel over waken dat de private huurmarkt open blijft voor iedereen.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer