Direct naar artikelinhoud

Maleisische premier wil vermisten MH370 nog niet doodverklaren

Het is inmiddels ruim zes weken geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines van de rader verdween en er nog altijd geen spoor van het toestel is gevonden. Toch zegt de Maleisische premier Najib Razak niet klaar te zijn om de 239 passagiers en bemanningsleden dood te verklaren.

De Maleisische premier Najib Razak.

'Op een bepaald moment zal ik het wel doen, maar nu moet ik rekening houden met de gevoelens van de nabestaanden', zei de premier tegen CNN. 'Sommigen onder hen willen het slechte nieuws niet aanvaarden tot ze harde bewijzen hebben gekregen.'

De Maleisische overheid had enkele dagen geleden aangekondigd dat ze overlijdensakten zouden maken voor de mensen aan boord van de MH370. Ook maakten ze bekend de familieleden van de vermisten financieel bij te staan. Het is onduidelijk of de uitspraak van de premier deze plannen zal dwarsbomen. De familieleden hebben namelijk alleen recht op een volledige compensatie als de overheid de vermiste officieel dood heeft verklaard.

Sommige familieleden blijven echter steevast hopen in een goede afloop en zijn razend op de overheid omdat ze overlijdensakten willen uitschrijven voordat het vliegtuig is gevonden. 'Ze hebben het vliegtuig noch in het water noch op de grond gevonden', zegt een familielid van één van de passagiers tegen Reuters. 'Dat betekent dat ze nog in leven zijn.'

Nog jaren
De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 gaat waarschijnlijk nog jaren duren, nu een onderzoek onderwater niets heeft opgeleverd. Een speuractie met een Amerikaanse onbemande onderzeeër in een klein gebied is naar alle waarschijnlijkheid mislukt. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris van het ministerie van Defensie gezegd tegen persbureau Reuters.

Volgens de bron breekt een moeilijke fase van de zoekactie aan omdat de concrete aanwijzingen die er waren niets hebben opgeleverd. Op de plek waar mogelijke signalen waren opgevangen van de zwarte dozen van de Boeing zijn geen wrakstukken gevonden. Daarom moeten weer grote stukken oceaanbodem worden afgezocht.

'We hadden alle hoop gevestigd op dit kleine gebied en hebben niets gevonden. We moeten terugkeren naar het grote gebied. En nu spreken we over jaren', maakte hij een inschatting over het verdere verloop.

Maleisische premier wil vermisten MH370 nog niet doodverklaren