Direct naar artikelinhoud

Israël arresteert broer van Palestijn die huis binnendrong en drie leden van Israëlisch gezin doodde

Een van de Israëlische gezinsleden wordt weggevoerd na de aanslag.Beeld reuters

Bij een inval in het huis van de Palestijn die drie Israëli's doodde in een kolonie op de bezette Westelijke Jordaanoever, heeft het Israëlische leger afgelopen nacht zijn broer gearresteerd. Dat heeft een legerwoordvoerder meegedeeld.

"Tijdens de nacht hebben de Israëlische troepen maatregelen genomen in het huis van de aanvaller (om het te vernietigen, red.) in het dorp Koubar, er naar wapens gezocht zocht en geld dat voor terroristische doeleinden gebruikt wordt, in beslag genomen", aldus een woordvoerder. Ook de broer van de dader werd aangehouden, klonk het.

De 19-jarige aanvaller drong gisteravond binnen in de kolonie Neve Tsuf, ten noordwesten van Ramallah. Hij drong een huis binnen en doodde volgens het Israëlische leger drie Israëli's van dezelfde familie, met messteken. De dader werd neergeschoten door een buurman die de slachtoffers hoorde schreeuwen, en naar een Israëlisch ziekenhuis gebracht.

Confrontatie
De aanval gebeurde aan het einde van een dag van hevige confrontaties tussen de Israëlische ordetroepen en Palestijnse betogers, waarbij drie Palestijnse slachtoffers vielen. Ze protesteerden tegen de veiligheidsmaatregelen die Israël invoerde op de Esplanade der Moskeeën, of wat de joden de Tempelberg noemen, in de Oude Stad. Daar ligt onder meer de voor de moslims erg belangrijke Al-Aqsamoskee.

Sinds vorig weekend staan er metaaldetectoren en gisteren mochten mannen onder vijftig de Oude Stad van Jeruzalem niet betreden voor het vrijdaggebed.

Verstopt
Israël nam de maatregelen na een dodelijke aanval op twee Israëlische politieagenten op 14 juli, in de Oude Stad. Het beweert dat de wapens van de aanvallers verstopt lagen op de Esplanade der Moskeeën.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas kondigde gisteravond aan dat alle contacten met de Israëli's bevroren zullen worden, zolang de maatregelen niet opgeheven worden.