Direct naar artikelinhoud

'Laat geboortehuis Hitler verrotten met open ramen'

De ramen van het geboortehuis van Adolf Hitler moeten worden opengezet zodat het huis langzaam verrot. Zo moet het centrumlinkse stadsbestuur van de Oostenrijkse gemeente Braunau worden afgeholpen van een lastig probleem. Dit vindt de Oostenrijkse historicus Peter Huemer.

Geboortehuis van Hitler in de Oostenrijkse gemeente Braunau.

Neonazi's gebruiken het leegstaande huis als bedevaartsoord, door bijvoorbeeld de Hitler-groet te doen voor het pand. Het huis mag echter niet worden gesloopt omdat het als monument bescherming geniet. Het langzame verval van het geboortehuis van de fascist en massamoordenaar Hitler (1889-1945) kan dan ook worden beschouwd als kunst, aldus Huemer volgens de krant Tageszeitung.

Volkskrant-verslaggeefster Marjon Bolwijn schreef in 2000 over het huis: 'Braunau heeft er tegen wil en dank mee leren leven: er gaat geen dag voorbij of een man met fotocamera om de nek loopt schichtig om het pand aan de Salzburger Vorstadt nummer 15. Snel wat plaatjes schieten en wegwezen. Oudere mannen, Duitsers doorgaans. Soms een kaalgeschoren jongen. Bloemen en kransen zijn er heimelijk neergelegd, en weer weggehaald.'

Leegstand
In het geboortehuis van Hitler zat tot drie jaar geleden een belangenvereniging voor mensen met een beperking. Die is verhuisd omdat monumentenzorg niet toestaat dat het huis drempelvrij wordt gemaakt voor rolstoelgebruikers.

Na de jarenlange leegstand gaan stemmen op om in het Hitler-huis een Haus der Verantwortung (huis van de verantwoordelijkheid) in te richten, met een tentoonstelling over het bloedige verleden, het antifascistische engagement van nu en het nadenken over de toekomst. Branko Lustig, de producent van de film Schindler's List over WO II, wil in Los Angeles op zoek naar geld voor het project, zo meldde de krant Bild in augustus.

Twitter bericht wordt geladen...