thumbnail:
thumbnail: Kane bezorgt Tottenham de Europese overwintering
thumbnail:

EUROPA LEAGUE. Benteke en Batshuayi levensbelangrijk, Legia helpt Club

Legia Warschau heeft Club Brugge een serieuze dienst bewezen door thuis met 1-0 te winnen tegen Midtjylland. Door dit resultaat kan Club nog steeds Europees overwinteren, het heeft zijn lot zelfs in eigen handen. Mits winst in Denemarken op de slotspeeldag stoot Club Brugge door. Christian Benteke heeft Liverpool eigenhandig de Europese overwintering bezorgd. Eerst forceerde hij een penalty, daarna knalde hij de 2-1 eindstand onhoudbaar op het bord. Ook Michy Batshuayi was van levensbelang bij Marseille, de Rode Duivel tekende voor een assist en een goal in de 2-1 overwinning tegen Groningen.

jtp

Groep A

Molde was al zeker van de volgende ronde in de Europa League, maar kon tegen Fenerbahce ook de groepswinst verzilveren in eigen huis. Dat draaide echter helemaal anders uit, want Fenerbahce won met 0-2 na doelpunten van Fernandao en Tufan. Molde sloot de wedstrijd af met tien man, na een rode kaart voor Rindaroy.

Fenerbahce is nog niet geplaatst voor de knockout fase, want Ajax boekte een levensbelangrijke overwinning bij Celtic. De Amsterdammers wonnen met 1-2 na een laat doelpunt van de Tsjech Cerny. Bij Celtic stond Dedryck Boyata 90' centraal in de defensie, Logan Bailly bleef op de bank. Door deze zege komt Ajax op twee punten van Fenerbahce. Het heeft zijn lot wel niet meer in eigen handen om door te stoten. Celtic is uitgeschakeld.

Groep B

In groep B heeft Liverpool zich geplaatst voor de knock out-fase van de Europa League na een 2-1 overwinning tegen Bordeaux. De Franse ploeg kwam wel op voorsprong na een bizarre fout van Simon Mignolet, die de bal veel te lang vasthield. Daardoor kreeg Bordeaux een vrije trap in de zestien, die Saivet knap binnenknalde.

Liverpool zette de scheve situatie wel nog recht voor halfweg, dankzij Christian Benteke. Die forceerde eerst een penalty, die James Milner omzette, op slag van rust trapte Benteke uit de draai de 2-1 winning goal binnen. Divock Origi viel in in de slotfase. Bordeaux is uitgeschakeld, Rubin Kazan maakt nog kans om door te stoten.

De Russen van Kazan wonnen namelijk met 2-0 tegen Sion, waar Geoffrey Mujangi-Bia op de bank bleef. Sion speelde lang met tien na een tweede gele kaart voor Ndoye. Kazan verzilverde het numerieke overwicht in het laatste kwart van de wedstrijd, met goals van Georgiev en Devic. Bia viel twee minuten voor tijd in bij Sion, maar kon niets meer forceren.

Groep C

Dortmund was voor deze speeldag al zeker van de volgende ronde na een 10 op 12, maar wilde in Krasnodar de ongeslagen status in deze groepsfase doorzetten. Dat plannetje liep echter al snel op de klippen, want na veertig seconden kreeg Krasnodar een penalty na een trekfout van Hummels in de zestien. Mamaev, de man waarop de fout werd begaan, zette de elfmeter zelf om. Dortmund deed er alles aan om de achterstand ongedaan te maken, maar paal (2x) en lat voorkwamen een Duits doelpunt.

Bij Dortmund viel Adnan Januzaj in na 67 minuten, de Rode Duivel kon niets meer forceren. Door deze overwinning verzekert Krasnodar zich van de volgende ronde in de Europa League, PAOK en Gabala zijn uitgeschakeld en speelden 0-0 gelijk. PAOK staat op plaats drie met 4 punten, Gabala is laatst met 2 punten. Beide ploegen konden nog geen enkele keer winnen.

Groep D

Club Brugge verloor dan wel in een leeg stadion tegen Napoli, toch maakt blauwzwart nog een grote kans om overwinteren in de Europa League. Het Poolse Legia Warschau won namelijk in eigen huis van Midtjylland met 1-0 na een goal van Prijovic. Na deze nederlaag blijft Midtjylland wel tweede met zes punten, maar Club Brugge en Legia volgen op slechts twee punten van de Deense ploeg.

Op de laatste speeldag moet Club naar Midtjylland. Als Club Brugge daar wint, springt blauwzwart alsnog over Midtjylland naar de tweede plaats. Omdat Club een beter onderling resultaat heeft tegen Legia, houdt het de Polen sowieso achter zich bij winst, ook al zou Legia winnen op bezoek bij Napoli.

Groep E

In Villareal-Rapid Wenen stond enkel nog de groepswinst op het spel, want beide ploegen waren al zeker van de volgende ronde na de uitslag tussen Minsk en Plzen (1-0). Villareal nam de bovenhand tegen Rapid Wenen, want in minuut 78 maakte Bruno het enige doelpunt van de wedstrijd in de kluts. Villareal springt zo over Wenen naar de eerste plaats in de groep.

Dinamo Minsk heeft zijn eerste driepunter beet in groep E na een 0 op 12. Tegen Plzen bleef het lange tijd 0-0, en toen Minsk-speler Veretilo in de 90e minuut een tweede geel pakte, leek Minsk opnieuw een overwinning op de buik te mogen schrijven. Toch kreeg de thuisploeg nog een penalty, Adamovic trapte de elfmeter in twee tijden binnen.Minsk schiet niets op met deze overwinning, want beide ploegen zijn door dit resultaat uitgeschakeld in groep E.

Groep F

Dankzij een goede prestatie van Michy Batshuayi ligt Marseille in pole positie om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League. Tegen Groningen, dat al uitgeschakeld was, won Marseille met 2-1. Marseille kwam na een halfuur op voorsprong, dankzij een knappe actie van Batshuayi. De spits hield drie spelers aan de praat en trapte richting doel. Groningen-goalie Sergio Padt (ex-AA Gent) kon het schot niet klemmen, N'Koudou was goed gevolgd en maakte er 1-0 van voor Marseille.

Groningen kwam na de rust nog langszij via Maduro, maar na een vallende kopbal van Batshuayi won Marseille met 2-1. In groep F springt Marseille over Liberec naar de tweede plaats, want Liberecging met 2-1 onderuit in Braga. Dat is gekwalificeerd, Marseille heeft genoeg aan een punt bij Liberec op de slotspeeldag om Braga te vervoegen in de volgende ronde.

Groep G

Lazio Roma heeft zich geplaatst voor de volgende ronde na een 2-1 overwinning tegen Dnipro Dnipropetrovsk, verliezend finalist in de Europa League van vorig jaar. Candreva opende al na vier minuten de score na een doorsteekpass. Het stugge Dnipro maakte gelijk in de tweede helft, maar drie minuten na de gelijkmaker maakte Parolo al de 2-1. In de toegevoegde tijd zorgde de ingevallen Djordjevic nog voor de 3-1 eindstand. Bij Lazio bleef Lucas Biglia (ex-RSCA) op de bank, de jonge middenvelder Danilo (ex-Standard) stond 90 minuten op het veld bij Dnipro.

Ook Saint-Etienne stoot door, na een late gelijkmaker tegen Rosenborg. Soderlund had Rosenborg nochtans op 1-0 gebracht voor de rust, maar dankzij een penalty van Roux heeft Saint-Etienne de tweede plaats veilig gesteld. Dnipro kan de kloof van vier punten niet meer overbruggen en strandt dit jaar dus in de groepsfase, net als Rosenborg. Beide ploegen spelen op de laatste speeldag nog om de eer.

Groep H

Besiktas heeft het Albanese Skenderbeu met lege handen naar huis gestuurd na een 2-0 overwinning in eigen huis. Tosun zorgde voor beide doelpunten, één in beide helften. Door deze overwinning springt Besiktas naar de eerste plaats in de groep, Skenderbeu staat laatst en is Europees uitgeschakeld.

Sporting Lissabon heeft de kansen gaaf gehouden op Europees voetbal na de winter na een stuntzege bij Lokomotiv Moskou. De Portugezen wonnen met 2-4 en staan nu derde, op één punt van Lokomotiv en twee punten van Besiktas. Aan de rust stond het al 1-3 in het voordeel van Sporting, onder meer dankzij een goal van Bryan Ruiz (ex-AA Gent).

Groep I

Het Zwitserse Basel heeft zich verzekerd van groepswinst en Europees voetbal na Nieuwjaar dankzij een 2-2 gelijkspel tegen Fiorentina. Dat speelde nochtans meer dan een helft met tien man na een rode kaart voor Roncaglia in de 25e minuut, maar toch ging Fiorentina rusten met een 1-2 voorsprong. Een kwartier voor tijd zorgde Elneny voor de 2-2 eindstand.

Fiorentina blijft wel op de tweede plaats, maar is nog niet zeker van overwintering. In de wedstrijd tussen Lech Poznan en Belenenses bleef het namelijk 0-0, waardoor beide ploegen op twee punten blijven hangen van Fiorentina. De Italianen hebben natuurlijk alles nog in eigen handen, en nemen het op de slotspeeldag op tegen Portugese Belenenses.

Groep J

In het verre Azerbeidzjan heeft Tottenham zich verzekerd van de volgende ronde na een laat doelpunt van Harry Kane. Qarabag, die nog niet verloor in eigen huis in deze groepsfase, leek ook Tottenham op een 0-0 gelijkspel te houden, maar in de 78e minuut werkte Harry Kane een corner van Son Heung-Min in doel. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen stonden de hele wedstrijd centraal in de defensie van de Spurs, Mousa Dembélé en Nacer Chadli zaten niet in de kern.

Anderlecht lag bijna een hele wedstrijd onder in en tegen Monaco, maar in een spookstadion prikte een efficiënt paars-wit wel tweemaal de bal tegen de netten. Guillaume Gillet en Frank Acheampong bezorgden Anderlecht zo een gouden driepunter. Anderlecht heeft alles nog in eigen handen voor Europese overwintering en ontvangt op de slotspeeldag Qarabag. Lees hier een uitgebreid verslag!

Groep K

Schalke 04 en Sparta Praag mogen naar de volgende ronde van de Europa League. Choupo-Moting bezorgde Schalke de volle buit in de 86e minuut tegen APOEL (1-0), Sparta Praag scoorde al na 33 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Asteras en maakte de tijd vol met tien na een rode koort voor Krejci. Bij Sparta Praag stond Lukas Marecek (ex-Anderlecht) een hele wedstrijd in de verdediging.

In de stand heeft Schalke nu 11 punten, Sparta Praag heeft er twee minder. Daarna volgt Asteras Tripolis met vier punten. APOEL staat laatst met drie stuks. Op de slotspeeldag moet Schalke zijn eerste plaats verdedigen bij Asteras, Sparta Praag gaat op bezoek bij APOEL.

Groep L

Athletic Bilbao heeft zich verzekerd van de volgende ronde na een 2-3 overwinning bij Augsburg. Tien minuten voor tijd stond Augsburg nog 2-1 voor, maar Aduriz scoorde in een doldwaas slot tweemaal tussen minuut 83 en 86. Door deze overwinning pakten de Basken ook de groepswinst, want Partizan kan Bilbao niet meer bijbenen.

Parizan Belgrado versloeg het AZ Alkmaar van John van den Brom (ex-Anderlecht) met 1-2 na goals van Aboubakar Oumarou (ex-Waasland-Beveren) en Zivkovic. Door deze nederlaag is AZ Europees uitgeschakeld, Partizan moet minstens gelijkspelen tegen Augsburg op de laatste speeldag om door te stoten.

OVERZICHT. Deze ploegen zijn al zeker van volgende ronde Europa League

© BELGA

Na vijf van de zes speeldagen in de groepsfase van de Europa League hebben al vijftien ploegen zich verzekerd van een plaatsje in de knockout-fase. Dat betekent dat nog negen plaatsen moeten ingenomen worden. In de volgende ronde komen ook nog de vier ploegen uit de Champions League erbij. Een overzicht.