AB Inbev mag van China SABMiller kopen

China heeft het licht op groen gezet: AB InBev mag zijn Zuid-Afrikaanse concurrent kopen. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel beslist. China was het laatste van 23 landen dat zijn zegen moest geven voor de eventuele overname. Maar of die doorgaat is nog altijd niet zeker.

Vanmiddag om 12.41 uur werd de handel in het aandeel AB InBev geschorst op de beurs van Brussel. De beurswaakhond FMSA liet weten dat dit in afwachting was van de publicatie van een persbericht. Na de middag werd de handel in het aandeel hervat.

Intussen heeft de Belgisch-Braziliaanse brouwer het nieuws wereldkundig gemaakt. Zoals verwacht is aangekondigd dat het Chinese ministerie van Handel zijn fiat geeft voor de overname SABMiller door AB InBev, zijn grootste concurrent. Voorwaarde is wel dat SABMiller zijn minderheidsbelang van 49 procent in CR Snow, de grootste brouwer van China, verkoopt aan China Resources Beer, dat nu de andere 51 procent van de aandelen in handen heeft.

Onzeker

Door de toestemming van China is de laatste juridische drempel voor overname weggenomen. Maar dit wil nog niet zeggen dat de weg naar de overname nu helemaal vrij is. 

De top van SABMiller is namelijk nog het laatste bod van AB InBev aan het bestuderen. AB InBev had dat bod dinsdag verhoogd van 44 naar 45 pond per aandeel. De brouwer zag zich daartoe genoodzaakt omdat het pond door de brexit minder waard was geworden. Een aantal grote aandeelhouders vinden dat nieuwe bod aanvankelijk nog te laag. Maar Bloomberg meldt dat verschillende aandeelhouders nu toch overtuigd zouden zijn.

Door de overname van SABMiller door AB InBev zouden de twee grootste bierbrouwers ter wereld samenvloeien. Voorwaarde is wel dat AB InBev bij zo'n overname een aantal onderdelen zou verkopen, zoals China nu onder andere heeft vastgelegd.

Meest gelezen