© BELGAIMAGE

“Salah Abdeslam wilde zichzelf al in november aangeven”

Salah Abdeslam overwoog eind november, na de aanslagen in Parijs, om zich in ons land aan te geven bij de politie. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary in De Morgen.

wver

Na de terreuraanslagen van 13 november in Parijs “werd er plots contact met ons advocatenkantoor gezocht”, aldus Mary. Hij ontving vervolgens twee keer bezoek van een man die zich uitgaf voor de neef van Salah Abdeslam. “Die neef vroeg me hoe een vrijwillige overgave hypothetisch in zijn werk zou gaan.”

Enkele dagen later vond in Brussel een grote antiterreuractie plaats. “Nadien heb ik nooit meer iets van die mensen vernomen”, zegt Sven Mary. “Kreeg Abdeslam schrik, of waren zijn bemiddelaars zelf betrokken in de gerechtelijke onderzoeken? Ik weet het niet.”

Volgens Mary heeft de terreurverdachte zijn bommengordel bewust niet tot ontploffing gebracht in Parijs. “Van een defect was geen sprake, de gordel was gebruiksklaar. Hij heeft zijn broer van dichtbij uit elkaar zien spatten. Dat moet een ongelooflijk traumatiserende ervaring zijn geweest. Volgens mij verklaart dat minstens gedeeltelijk waarom hij zich heeft teruggetrokken.”

Abdeslam is op 18 maart gearresteerd bij eeninval in een pand in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De enige overlevende van het zelfmoordcommando in Parijs werd inmiddels uitgeleverd aan Frankrijk en verblijft op dit ogenblik in de gevangenis van Fleury-Mérogis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer