© VDB

Red Dragons gaan onderuit tegen Frankrijk in World League

De Belgische nationale volleybalploeg heeft haar derde weekend in de World League ingezet met een 3-0 nederlaag tegen Franrijk in Nancy. Voor eigen volk toonden Les Bleus een overschot aan aanvalskracht. Toch kregen de Red Dragons uitzicht op setwinst in de tweede set, maar daarin ging een 10-16 voorsprong verloren in een spannende finish. Dit weekend staan nog twee matchen op het programma: zaterdag treft België Brazilië, zondag Polen, telkens om 15 uur.

Met een ace van Van de Voorde kwamen de Red Dragons meteen 0-2 voor. Niet naar de zin van de Franse topvedette Ngapeth, en vooral niet van hun killer Rouzier. Bij 8-6 namen ze het voortouw vanaf de eerste time-out. Gert Van Walle trok de bordjes weer gelijk tot 11-11. Een nipte outsmash van Van de Voorde zette Les Bleus -voor de gelegenheid in het wit- op weg naar 16-13. Een sterke opslagreeks van Le Goff bracht België in moeilijkheden bij 20-14. Ondanks een ace van Gert Van Walle kregen de Dragons de kloof niet meer gedicht: 25-19.

Het aanvalsgeweld van de Fransen moest gestopt worden en daar slaagden Van de Voorde en De Roo voortreffelijk in bij het begin van de tweede set. Liefst drie killblocks van Van de Voorde en nog eentje erbij van De Roo zorgden voor een verbazingwekkende 7-12. Mathias Valkiers zorgde voor almaar meer variatie en snelheid, bij 10-16 zag het er heel rooskleurig uit.

Toen hielp de Russische ref de thuisploeg een handje, toen Valkiers tweedehands aanviel op een pass van libero Ribbens binnen de drie meter en meteen daarop een smash op de netrand van Ngapeth toch aangeraakt zag. De Fransen deden zelf ook een duit in het zakje met heerlijke verdedigende acties van libero Grebrennikov: 17-18. De ingekomen Rossard serveerde naar 20-18 en een Franse challenge hielp hen aan nog een heel dubieus puntje voor 22-19. Het tweede setverlies leek daarmee onafwendbaar, maar daar dacht Van de Voorde anders: met drie aces op rij keerde hij de rollen om: 22-23. Het antwoord van Le Roux was al even scherp: ace voor 24-23. Deroo redde een eerste setbal en blokte Rouzier bij de tweede. Ook Van Walle werkte er nog eentje weg, maar bij de vierde kans mikte Klinkenberg net out: 28-26.

Bondscoach Baeyens koos in set drie voor vers bloed met D'Hulst, Lecat en Van de Velde. Ook zij hielden gelijke tred met de Haantjes: 8-7 bij de eerste time-out. Pieter Verhees verraste showman Ngapeth toen die onverwacht een spektakelsmash uit tweede hand wilde versieren: 12-12. François Lecat reageerde het snelst bij een netduel en hield de spanning erin tot 17-16. Maar dan stak Ngapeth een tandje bij en Rouzier kende geen genade met de smash van de ingekomen Klinkenberg: 21-16. Van de Velde verguldde de pil nog met een koppel aces, maar Lyneel plaatste het orgelpunt bij 25-20. Zo eindigde de eerste opdracht van de Red Dragons in Nancy zonder setwinst. Doodjammer, zeker na die uitstekende tweede set.

België speelde met Van Walle 9, Rousseaux 4, Verhees 3, Valkiers, De Roo 15, Van de Voorde 7. Libero: Ribbens. Kwamen in: D'Hulst, Klinkenberg 2, Lecat 3, Cox.Frankrijk speelde met Ngapeth 15, Toniutt 3, Rouzier 13, Le Roux 9, Clevenot 4, Le Goff 6. Libero: Grebrennikov. Kwamen in: Rossard 2, Lyneel 1

Baeyens baalt na nederlaag: “Mindere match in onze campagne”

© VDB

De Red Dragons verloren vrijdag in hun zevende wedstrijd van de A-groep in de World League met 3-0 van Europees kampioen Frankrijk. “We hadden 1-1 gelijk kunnen komen, we hebben die tweede set gedomineerd, maar dat verlies deed pijn. Het is een te zwaar verdict”, reageerde bondscoach Dominique Baeyens.

“Ik denk dat we beter kunnen. Je zit hier op een heel goed niveau, maar iets minder niveau betekent resultaat verlies. Dit was een van de mindere wedstrijden van onze campagne”, aldus Baeyens.

“Zij waren veel sterker dan twee weken gelden in Australië, vooral voor het thuispubliek lag hun servicedruk veel hoger”, vond kapitein Sam Deroo. “Ze zijn gegroeid in dit toernooi, ze gaan meedoen voor de eindzege. Ik vind wel dat we niet slecht gespeeld hebben. Jammer dat we in de tweede set die 10-16 in een rotatie hebben weggegooid, want ik vond dat we iets meer verdienden vandaag.”

“28-26 in die tweede set, dat heeft pijn gedaan, want we hadden kansen”, aldus Stijn D’Hulst. “Nochtans zaten de Fransen niet op hun top in de derde set, maar plots begonnen ze beter te serveren en konden wij het kloofje niet meer dichten in die derde set.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer