© AFP

Polanski: “Eindelijk kan ik me veilig voelen in eigen land”

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski is opgelucht na de beslissing van het Poolse hooggerechtshof om hem niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Dat zegt hij in een interview met televisiezender TVN24, zijn eerste reactie na het vonnis. “Eindelijk kan ik me veilig voelen in eigen land.”

‘Eindelijk kan ik naar Salwator (een residentiële wijk in Krakau, red.) om de grafsteen van mijn vader te bezoeken of die van mijn vriend Andrzej Wajda’, vervolgt Polanski. ‘Ik ben vooral opgelucht dat de zaak nu definitief achter de rug is, al is het jammer dat het zo lang heeft moeten duren.’

De 83-jarige regisseur van onder meer Rosemary’s baby en The Pianist woont in Parijs.

De Amerikaanse justitie vraagt sinds 2014 om zijn uitlevering nadat hij beschuldigd werd van de verkrachting van een minderjarige in 1977. Sindsdien is Polanski voortvluchtig in de VS en mijdt hij zijn vaderland.

De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro ging eerder dit jaar nog in beroep tegen de beslissing om Polanski niet uit te leveren. Maar het Poolse hooggerechtshof besliste dinsdag dat een eventuele uitlevering definitief van de baan is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER