Direct naar artikelinhoud

Shell keert toch weer terug in Noordpoolgebied

Shell is toch weer betrokken bij het zoeken naar olie in het Noordpoolgebied. Het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) heeft toestemming gegeven aan de Italiaanse oliemaatschappij ENI om proefboringen te doen in de Beaufortzee. Shell neemt voor 40 procent deel in het project van ENI.

Greenpeace tijdens een actie tegen oliewinning in het kwetsbaar geachte poolgebied met een levensgrote ijsbeer bij een Shell-tankstation langs de A2 bij Breukelen.Beeld anp

De Beaufortzee is de zee ten noorden van Alaska en is dezelfde regio waar Shell tot 2015 op zoek was naar olie. Die pogingen werden gestaakt toen bleek dat de put onvoldoende olie en gas zou opleveren om tot exploitatie over te gaan.

Milieuactivisten, die altijd fel gekant waren tegen oliewinning in het kwetsbaar geachte poolgebied, waren erg blij dat die boorpoging mislukte. ENI gaat niet boren vanaf een boortoren, maar vanaf een kunstmatig eiland enkele kilometers van de kust van Alaska. Er zal alleen in de winter worden geboord.

Een groep kritische aandeelhouders onder de naam Follow This, die al enkele jaren probeert Shell meer te laten investeren in duurzame energie, is verontwaardigd over de actie van Shell. 'Tegen de tijd dat dit project olie zal opleveren, is deze olie zowel te duur als onnodig', schrijf Mark van Baal van Follow This. Hij verwacht dat de olie op zijn vroegst in 2030 zal stromen.

De vergunning voor ENI en Shell, de eerste in het poolgebied sinds 2015, wordt gezien als een actie van de regering Trump om Amerika op energiegebied dominant te maken. In april verordonneerde Trump onder de leus 'America First' dat olie- en gaswinning in het poolgebied moeten worden uitgebreid. Volgens Shell is het gebied waarin wordt geboord niet bepaald onontgonnen terrein. Er wordt al veel olie en gas gewonnen en ENI heeft vanaf hetzelfde kunstmatige eiland al diverse bronnen aangeboord.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Shell tot 2013 op zoek was naar olie in de Beaufortzee. Dat moest zijn: tot 2015. Die pogingen werden niet gestaakt toen bleek dat de put onvoldoende olie en gas zou opleveren om tot exploitatie over te gaan, maar toen het boorschip Kulluk van zijn ketting sloeg.