© REUTERS

Acht miljoen mensen getroffen door aardbeving

Tot acht miljoen mensen zijn getroffen door de dodelijke aardbeving in Nepal, zegt de Verenigde Naties. 1,4 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. Er werden intussen al 4.310 doden geteld.

dgs, jvt

Door de ramp raakten ook 7.953 mensen gewond, verklaarde woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Laxmi Prasad Dhakal. Daarnaast stierven nog een honderdtal mensen in de buurlanden van Nepal.

De internationale hulp komt op gang, maar er is nog altijd een tekort aan medisch materiaal, voedsel en lijkzakken. In de hoofdstad Kathmandu brachten duizenden mensen voor de derde keer de nacht buiten door, uit angst voor naschokken of omdat hun huis is ingestort. Rond de stad zijn zo’n 21 opvangkampen opgezet. In sommige dorpen zou tot 70 procent van de huizen zijn vernield.

‘Volgens de eerste schattingen zijn acht miljoen mensen in 39 districten getroffen, van wie meer dan twee miljoen mensen in de 11 zwaar getroffen districten leven’, stelt het laatste VN-rapport .

Het dodental zal wellicht nog verder oplopen. De reddingsdiensten proberen dinsdag de afgelegen gebieden te bereiken die in de buurt van het epicentrum van de aardbeving liggen.

Volgens een medewerker van de ontwikkelingsorganisatie World Vision kan het tot vijf dagen duren voor sommige dorpen worden bereikt.

De regering in Nepal heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER