Irak sluit Abu Ghraib-gevangenis

De Iraakse overheid heeft de beruchte gevangenis van Abu Ghraib, vlak bij Bagdad, gesloten. De sluiting werd bekendgemaakt door minister van Justitie Hassan al-Shimmari. Die vertelde dat 2400 gevangenen verplaatst werden van Abu Ghraib naar andere gevangenissen in veiliger gebieden van het land. Volgens al-Shimmari ging het om een voorzorgsmaatregel omdat de Abu Ghraib-gevangenis in onrustig gebied ligt.
2003 AFP

Abu Ghraib ligt op de grens van de overwegend soennitische provincie Anbar, waar overheidstroepen en splintergroepen van Al Qaeda regelmatig slag leveren. In juli vorig jaar vielen Al Qaeda-militanten Abu Ghraib en een andere gevangenis binnen en bevrijdden daarbij honderden gevangenen. Tientallen andere gevangenen en gevangenispersoneel kwamen om het leven.

Abu Ghraib heeft de reputatie een foltergevangenis te zijn, eerst onder Saddam Hoessein, daarna door het Amerikaanse leger. Om van die reputatie af te geraken, gaven de Iraakse autoriteiten de gevangenis in 2009 de nieuwe naam "Centrale Gevangenis van Bagdad". Het is nog niet duidelijk of de sluiting tijdelijk of definitief is.

Meest gelezen