Direct naar artikelinhoud

Gilbert wint Brabantse Pijl

De Belg Philippe Gilbert heeft woensdag de Brabantse Pijl gewonnen. De renner van BMC versloeg in de sprint van een eerste groep de Australiër Michael Matthews en de Fransman Tony Gallopin. Oud-wereldkampioen Gilbert won de wedstrijd ook al in 2011. Vorig jaar werd hij tweede.

Gilbert wint Brabantse Pijl
Beeld epa

'Dit geeft een goed gevoel: het is niet alleen mijn eerste zege van dit seizoen, het was ook 3 jaar geleden dat ik in het voorjaar een wedstrijd won', vertelde de opgeluchte winnaar die vorig jaar nog geklopt werd door Peter Sagan. De Slowaak ontbrak ditmaal, net als bijvoorbeeld de Nederlandse ploeg Belkin.

Gilbert maakte in zijn eentje in de slotfase de sprong naar zes leiders onder wie de Australiër Simon Gerrans en de Belg Björn Leukemans, de nummer 3 van vorig jaar. Toen dat groepje op 11 kilometer voor de streep werd ingelopen, leken de kansen van Gilbert verkeken. Wout Poels deed een vergeefse poging weg te rijden, maar tot twee keer toe reageerde Leukemans, zijn voormalig ploeggenoot van Vacansoleil.

Een groep van zo'n 20 renners reed uiteindelijk de Schavei op, een helling van 700 meter richting finishstreep, waarna Gilbert rassprinter Matthews net voor bleef. 'Ik heb geleerd van vorig jaar toen ik de sprint te vroeg inzette. Matthews is normaal de betere sprinter, maar na een zware koers zegt dat niet alles', aldus de Belg, die ook zondag in de Amstel Gold Race voorin wordt verwacht.

Gilbert wint Brabantse Pijl
Beeld getty

Uitslag
1. Philippe Gilbert (Bel/BMC)
2. Michael Matthews (Aus/Orica)
3. Tony Gallopin (Fra/Lotto)
4. Simon Geschke (Dui/Giant)
5. Björn Leukemans (Bel/Wanty)
6. Nathan Haas (Aus/Garmin)
7. Davide Rebellin (Ita/CCC)
8. Julien Vermote (Bel/Omega Pharma)
9. Sébastian Reichenbach (Zwi/IAM)
10. Alexey Tsatevich (Rus/Katusha)
15. Wout Poels op 0.04 
44. Johnny Hoogerland 0.34 
54. Thomas Dekker 1.57 
60. Michel Kreder 3.30 
67. Boy van Poppel 
71. Pieter Weening
73. Ligthart,