Direct naar artikelinhoud

Thrillerschrijfster Mel Wallis de Vries wint Jonge Jury

Klem, de achtste jeugdthriller van Mel Wallis de Vries, heeft de prijs van de Jonge Jury gewonnen. Ruim tienduizend tieners tussen de twaalf en de zestien stemden op jeugdboeken die vorig jaar zijn verschenen.

Kinderen volgen op de Dag van de Jonge Jury een workshop tekenen van kinderboekenillustrator Roelof van der Schans in 2005Beeld ANP

Het verhaal gaat over een schoolreisje naar Vlieland, dat helemaal uit de hand loopt als een van de leerlingen gewurgd wordt gevonden in de duinen. Iedereen is verdacht en niemand mag gedurende het onderzoek het eiland af. Tot overmaat van ramp barst er ook nog een storm los, waardoor contact met de buitenwereld helemaal wegvalt.  Het boek is opvallend uitgegeven, met een elastiek van rood-wit politielint eromheen.  

Het is de tweede keer dat Wallis de Vries (1973) de prijs wint, in 2012 stemden jongeren massaal voor Vals. De populaire schrijfster las als tiener zelf ook graag thrillers, maar die waren altijd voor volwassenen. Na een carrière als journaliste voor de Telegraaf en marketeer debuteerde ze in 2005 met haar eerste jeugdboek Uitgespeeld.  

De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject van Stichting Lezen. De jongeren zijn al vanaf augustus aan het lezen en wijzen eind februari hun lievelingsboek aan. Om de keuze makkelijker te maken is er een lijst met kerntitels.  

Laatste jaren zijn het wat ruigere boeken die bij jongeren in de smaak vallen. Onder de genomineerden waren:  Ademnood van Marion van de Coolwijk, No Deal van Elle van den Bogaart en Moordvrienden van Natasza Tardio. Dat laatste boek kreeg de prijs voor het debuut waarop het meest gestemd werd.  

De prijs, die sinds 1998 bestaat, werd de afgelopen jaren het vaakst gewonnen door de Hoe overleef ik...-boeken van Francine Oomen, die ook dit jaar weer meedeed, en daarvoor door boeken over problemen en pesten van Carry Slee. De boeken van Wallis de Vries verschijnen bij De Fontein.

Boekcover KlemBeeld Mel Wallis de Vries