Afghanen stoppen met bezetting van Brusselse Begijnhofkerk

De groep Afghanen die al sinds november vorig jaar in de Brusselse Begijnhofkerk woont, heeft de bezetting van de kerk beëindigd. Voortaan zullen ze overnachten bij vrienden of familie. Ze geven hun strijd voor een verblijfsvergunning echter niet op.

Het Steuncomité voor Afghanen maakt zich sterk dat de collectieve acties en de mobilisatie van de uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers zichtbaarheid en positieve gevolgen hebben opgeleverd. "Zowel de asielinstanties als de publieke opinie zijn tot het inzicht gekomen dat een groot deel van de Afghaanse asielzoekers bescherming nodig heeft", aldus het comité.

Het meest tastbare resultaat is dat het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) momenteel eerder verworpen asielaanvragen herbekijkt. Bovendien konden vier op vijf Afghanen in de eerste drie maanden van dit jaar rekenen op bescherming van overheidswege, in 2013 was dit nauwelijks de helft. Het Steuncomité wil er nu voor ijveren dat ook het laatste vijfde van Afghanen, bedreigd met uitwijzing, in ons land opvang en bescherming kan genieten.

De Begijnhofkerk zal overdag een ontmoetingsplaats blijven, waar regelmatig onder meer vergaderingen, debat en ook lessen Frans blijven plaatsvinden.

Meest gelezen