Londense telefooncellen worden groen

© AFP

In Londen krijgen sommige van de iconische maar steeds minder gebruikte rode telefooncellen een nieuw leven. Als ‘Solarbox’ worden ze een oplaadstation op zonne-energie voor mobiele toestellen. En daar hoort een groen kleurtje bij.

rvs

De rode telefooncellen waar Londen bekend om staat worden door de mobiele telefonie steeds minder gebruikt. Daarom gingen enkele groene ondernemers op zoek naar een nieuwe functie voor de cabines. Ze bedachten de ‘Solarbox’ een telefooncel met een zonnepaneel erop.

In de vernieuwde telefooncabine is geen telefoon meer te bespeuren. Voorbijgangers kunnen er in één van de vier aanwezige stopcontacten echter wel hun telefoon, tablet, camera of andere mobiele apparatuur gratis en op een ecologische manier opladen. De kosten voor de technologie moeten terugverdiend worden door advertentieruimte in de cellen te verkopen.

Om de Solarboxen te doen opvallen in het Londense straatbeeld, besloten de initiatiefnemers ze groen te verven. De eerste vernieuwde telefooncel werd vandaag officieel geopend in de Londense Tottenham Court Road, een drukke straat in het centrum van Londen. Volgens Kirsty Kenney, mede-oprichter van Solarbox, blijft het daar echter niet bij: ‘We kunnen niet wachten om vanaf volgend jaar de Londense straten te voorzien van nog meer groene cabines.’

Ook burgemeester Boris Johnson, die het project mee financierde via een competitie voor milieuvriendelijke ondernemers, is enthousiast over het nieuwe leven voor de Londense trots. ‘In deze moderne wereld, waarin bijna geen enkele Londenaar nog kan leven zonder een batterij aan elektronische spullen in de buurt, werd het tijd dat onze iconische telefooncellen een update naar de 21ste eeuw kregen. Zo worden ze nuttiger, duurzamer en met hun groene make-over even in het oog springend als voordien.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen