© Photo News

Blunderende keeper kost Anderlecht de overwinning

Anderlecht heeft in de Europa League op onbegrijpelijke wijze de volle buit laten liggen op het veld van het Franse Saint-Etienne. Anderlecht kwam nochtans op voorsprong na een discutabele strafschop, omgezet door de wederoptredende Youri Tielemans. Maar in de extra tijd kostte een blunder van doelman Davy Roef paars-wit de zege.

Jef Van Hoofstat

Anderlecht-coach René Weiler kon voor de verplaatsing naar Frankrijk alweer rekenen op Youri Tielemans, die sneller dan verwacht terugkeerde uit blessure op een middenveld met verder ook Stanciu en Dendoncker. Spajic depanneerde bij gebrek aan echte rechtsachter nog steeds op de backpositie, en zonder Deschacht was ook Bram Nuytinck zeker van een basisplaats.

Elke ploeg één grote kans

© Photo News

De eerste kansen van de wedstrijd waren voor paars-wit: eerst ging een schot van Spajic torenhoog over, en na tien minuten kopte Hanni een lange bal van Kara op de paal. Tussendoor had Nuytinck al wel een gele kaart gepakt voor een drieste tackle nadat hij zichzelf in de problemen had gevoetbald.

Het tweede kwartier van de wedstrijd was dan weer voor Saint-Etienne: een vrije trap van de gevaarlijke Romain Hamouma werd weggekopt door de boomlange Teodorczyk, maar het was vooral opgelucht ademhalen toen Roux na een goede combinatie in het Brusselse strafschopgebied een uitgelezen kans op de openingstreffer centimeters naast mikte. De wedstrijd verwaterde vervolgens richting rust: Hanni schoot een vrije trap van net buiten de zestien nog hoog over, en een schot van Stanciu miste alle richting, maar het was vooral hopen op beterschap in de tweede helft.

© BELGA

With a little help from...

Het thuispubliek van traditieclub Saint-Etienne zorgde intussen wel voor een leuke sfeer in het Stade Geoffroy-Guichard, maar dat inspireerde de spelers van de eigen ploeg niet: Saint-Etienne begon als een natte dwijl aan de tweede helft, en Anderlecht domineerde het balbezit zonder grote kansen te versieren. En als het dan toch eens lukte om in de buurt van doelman Moulin te raken, kraakte Stanciu tot tweemaal toe zijn schot. Dan toch een beetje overdreven veel vertrouwen in zijn “fabelachtige traptechniek”?

© BELGA

Maar net toen het voetballend niet leek te zullen lukken, kreeg Anderlecht wat hulp van de Russische scheidsrechter Vladislav Bezborodov. Die wees resoluut naar de stip toen een op links oprukkende Hanni van erg dichtbij een bal tegen de arm van de glijdende Lacroix trapte. Youri Tielemans ging achter de bal staan en gaf Moulin geen kans. Niet dat de voorsprong onterecht was: meteen daarna ging Saint-Etienne-verdediger Pajot leunen op Spajic om de Anderlecht-verdediger een gevaarlijke kopbalkans bij een hoekschop te ontzeggen, maar ditmaal wees de ref niét naar de stip.

Terwijl Stanciu in het laatste kwartier een verlengstuk breide aan zijn gemiste-schoten-festival, begon Saint-Etienne aan zijn traditionele slotoffensief. De Fransen gooiden bal na bal voor doel, maar de torens Nuytinck en Kara stonden pal. Anderlecht leek relatief eenvoudig stand te zullen, en had in de extra tijd zelfs zekerheid over de zege kunnen krijgen als Acheampong een open schietkans tussen de palen had kunnen mikken, of als Capel alleen voor Moulin sneller op doel had beslist. Tot de 94ste minuut: een weggekopte bal leek een makkelijke prooi voor Anderlecht-doelman Roef, die in duel ging met ploegmaat Nuytinck en zo naast het leer sloeg. Spits Nolan Roux moest de gelijkmaker maar in een leeg doel duwen.

Anderlecht geeft zo een perfect rapport in de Europa League prijs, het telt nu vier op zes na twee wedstrijden en deelt de leiding in de poule met Mainz. De volgende twee confrontaties zijn tegen de Duitsers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europa League