Wandeling in Edingen

© if

Hertog Leopold Engelbert van Arenberg, een telg van het geslacht dat bovenaan staat in de hiërarchie van de Belgische adel, woont in Zwitserland. Vanuit zijn huis heeft hij een adembenemend zicht op het meer van Genève. Maar het liefst van al maakt hij een wandeling door het prachtige park van Edingen, dat ooit nog familiebezit was. Aan reporter Luc Haekens van De Blauwe Gids vertelde de hertog dat het kasteel en de uitgestrekte tuinen eromheen eind vorige eeuw verkocht werden aan de gemeente voor 91 miljoen oude Belgische franken. “We hadden nog twee andere eigendommen in België: het Egmontpaleis in Brussel, ook verkocht, en het kasteel van Heverlee, dat we aan de staat hebben geschonken.”

agr

Edingen ligt net over de Vlaams-Waalse grens, in het noorden van de provincie Henegouwen, zo’n dertig kilometer van Brussel. Het ommuurde domein van 182 hectare dat we vandaag bezoeken, hebben de Arenbergs in 1606 gekocht van de Franse koning Henri IV. De verschillende thematuinen die zij er lieten aanleggen, werden in de zeventiende eeuw beschouwd als de mooiste van Europa. Lodewijk XIV zou er inspiratie hebben opgedaan voor de tuinen van Versailles. Dankzij etsen die rond 1680 werden gemaakt, weten we hoe het groendomein er toen uitzag. Door intens onderhoud en restauratiewerken is er nog veel bewaard gebleven. Zo werd de grote rozentuin in Italiaanse renaissancestijl heraangelegd met planten die er drie eeuwen geleden stonden. In de dahliatuin bloeien van augustus tot oktober honderden soorten uit alle hoeken van de wereld. De waterhuishouding is ingenieus aangelegd met vijvers, fonteinen en een uitgegraven meer, Le Grand Canal, dat achthonderd meter lang is en vijfenzestig meter breed. Het park bevat een aantal zo opmerkelijke bomen dat de vereniging Jardins Exceptionnels de Wallonie ze op een kaart heeft geïnventariseerd. Heel het gebied staat trouwens op de lijst van het Belangrijkste Erfgoed van Wallonië. Her en der tussen het groen zien we standbeelden die voormalige bewoners hebben verzameld. En dan zijn er nog enkele opvallende gebouwtjes. Het Chinees Paviljoen is versierd met opmerkelijk pleisterwerk, de door bomen omringde kapeltoren is een overblijfsel van het kasteel dat er in de twaalfde eeuw stond en het Paviljoen van de Zeven Sterren ligt in een waterbassin en is het centrale punt van waaruit zeven lanen vertrekken.

Het Park van Edingen is tot 31 maart elke dag te bezoeken van 10 tot 16 uur in de week en van 10 tot 17 uur in het weekend. In de zomer blijft het domein langer open. Naargelang je interesses kun je kiezen voor een van de rondleidingen met een audiogids, ook in het Nederlands.

www.enghien-edingen.be

www.jardiens.tourismewallonie.be

De Blauwe Gids. Alles Over Adel, Luc Haekens, Uitgeverij Drie, 240 blz., 22,50 euro

De Blauwe Gids, elke donderdag om 21 uur op Vier

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer