Het selecte clubje van Kim Jong-un: deze drie zijn altijd aanwezig als de Noord-Koreaanse leider lacht en viert

Telkens wanneer Noord-Korea een rakettest uitvoert, zien we vrolijke beelden van een lachende en feestende Kim Jong-un. Wie goed heeft opgelet, merkt dat hij daarbij altijd omringd wordt door dezelfde mensen en dan vooral een bepaald trio.

vtvn

De zeldzame beelden die het communistische regime de wereld instuurt, zijn bijna altijd ongeveer dezelfde. Leider Kim Jong-un omringd door een aantal hooggeplaatste militairen. De ene keer al wat vrolijker dan de andere. Deze beelden zijn behoorlijk interessant voor buitenlandse inlichtingendiensten, die zo kunnen uitpluizen wie er meewerkt aan het (nucleaire) wapenprogramma van het regime.

LEES OOK: Kim Jong-un test alweer nieuw luchtafweersysteem

Als inlichtingendiensten goed hebben opgelet, zullen ze opgemerkt hebben dat er zeker drie militairen zijn de op zowat elk beeld aanwezig zijn: Ri Pyong Chol (1), Kim Jong Sik (2) en Jang Chang Ha (3). Maar wie zijn deze drie heren van Kim Jong-uns knuffelclubje?

“Kim Jong-un houdt deze mannen dicht bij zich, zodat hij ze direct kan contacteren en snel reageren”, aldus An Chan-il, een Noord-Koreaan die nu een Zuid-Koreaanse denktank leidt. “Het geeft aan hoe belangrijk hij zijn raketprogramma vindt. Bovendien is hij een nieuwe generatie aan het samenstellen van adviseurs die geen of weinig banden meer hebben met zijn vader”.

De meest prominente is Ri Pyong Chol, de voorzitter van de munitieproductieafdeling van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Daarmee staat hij aan het hoofd van het departement dat toekijkt op het wapenprogramma van het communistische regime. “Hij is er al bij sinds er nog maar net sprake was van Kim Jong-un”, aldus Noord-Korea-expert Michael Madden. Chol, die geboren werd in 1948, werd deels opgeleid in Rusland en bezocht ook twee keer China.

Kim Jong Sik gaat door het leven als raketspecialist. Hij begon zijn loopbaan ooit als technieker maar draagt nu een militair uniform van het departement van munitieproductie van Chol. Sik werd populair in 2012 toen hij meewerkte en verantwoordelijk werd gehouden voor de eerste succesvolle raketlancering van Noord-Korea. Vorig jaar mocht hij nog meevliegen met het presidentiële vliegtuig Goshawk-1.

Over de derde van het trio, Jang Chang Ha, is minder geweten. Ha is de voorzitter van de Academy of the National Defence Science, waar onderzoek zou gedaan worden in het kader van Noord-Korea’s geavanceerd wapenprogramma. Waaronder nucleaire wapens. Ha zou er 15.000 mensen onder zich hebben, maar meer is niet geweten over de man.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen