Direct naar artikelinhoud

Sneijder zit bij Oranje, maar voor hoelang nog?

Wesley Sneijder tijdens de training van Oranje gisteren in Katwijk.

Vragen over de bijzaak voetbal: wie speelt bij Oranje in de spits, en mag de aanvoerder spelen?

Vijf internationals staan met enkele patiëntjes op het podium in een zaal naast die waarin bondscoach Danny Blind straks zal spreken. Hier wordt bekendgemaakt dat Oranje een sporttuin schenkt aan het Prinses Máxima-centrum voor kinderoncologie. Aanvoerder Wesley Sneijder doet het woord. "Wij zijn bevoorrecht", zegt hij. "Wij hebben niets te klagen."

Sneijder spreekt vloeiend, met soepele betrokkenheid. Liefkozend knijpt hij een patiëntje even in de hals. Nee, hiermee zal Oranje zaterdag natuurlijk niet winnen in het WK-kwalificatieduel met Bulgarije.

Hij is niet meer zo goed, op z'n 32ste. Op het middenveld kan Sneijder normaal gesproken niet meer spelen. Hij zou nog op de linkerflank kunnen worden opgesteld, waar zijn gebrek aan loopvermogen minder schadelijk zou zijn en waar Blind hem daarom recentelijk al vaker posteerde. Maar de specialistische vleugelspitsen Quincy Promes en Memphis Depay draaien goed bij hun clubs. Het is de vraag of Sneijder in Sofia mag meedoen, maar hier staat hij als een aanvoerder.

Bijzaak

Bondscoach Blind kijkt achter in de zaal toe. Even later zegt hij een deur verder hoe het er voorstaat met Oranje - voor zover er in dit stadium daarover veel te melden is. Dan stelt voetbal niets voor, wordt hem voorgelegd. "Zo is het", zegt hij. "Voetbal zou de belangrijkste bijzaak van het leven zijn, maar als het om het leven gaat, is het met recht een bijzaak. Dit staat ver boven voetbal."

Voetbal zou de belangrijkste bijzaak van het leven zijn, maar als het om het leven gaat, is het met recht een bijzaak
Bondscoach Danny Blind

Maar er is 's morgens getraind in Katwijk en zaterdag wacht de vijfde wedstrijd op de route die naar het WK van volgend jaar in Rusland moet leiden. Tegenstander Bulgarije heeft één punt minder dan Oranje, zes om zeven, en voetballend Nederland maakt zich vooral druk om de vraag wie er in de punt van de aanval zal spelen. Vincent Janssen stond daar tot dusverre onder Blind, maar hij speelt al langer niet bij Tottenham Hotspur. Bas Dost is veel gaan scoren bij Sporting Portugal.

"Ik ben blij dat ik twee spitsen heb waarmee ik goed uit de voeten kan", zegt Blind. "Maar ik ga er niet verder op door, ik maak mijn keuze niet hier."

Blind is er al uit, zegt hij. Het gevoel wil dat hij toch nog aan Janssen vasthoudt. Er wordt hem gevraagd of de data hem een reëel beeld kunnen geven van de gesteldheid van een speler die weinig speelt. "Bij Janssen ziet het er goed uit", zegt Blind. "Reserves moeten bij trainer Pochettino meteen na elke wedstrijd trainen en de volgende morgen weer om het niet spelen te compenseren."

Kritiek

Het zal hem kritiek opleveren als hij Janssen opstelt en het gaat niet goed - zo ook mocht een eventueel debuut van de 17-jarige Ajacied De Ligt, reserve voorlopig, verkeerd uitpakken. "Maar ik ga niet Jantje opstellen omdat ik dan minder hoon krijg", zegt Blind. "Als het niet goed gaat, zal het worden geschreven. Ik maak de keuzes. Jullie mogen die beoordelen, en dat doen jullie ook."

Hier stond iemand die weet hoe de wereld in elkaar zit
Blind over Wesley Sneijder

In de afdeling klein nieuws geeft Blind de stand van zaken weer rond aanvaller Arjen Robben, Neerlands beste speler en daarmee ook weer de hoop voor Sofia. Hij heeft een lichte voetblessure overgehouden aan het competitieduel van Bayern München met Borussia Mönchengladbach. De voet is op de terugweg naar Beieren in het vliegtuig weer gaan zwellen. Alles lijkt nu goed. Voorlopig is het klein nieuws - je weet nooit hoe het met de kwetsbare Robben gaat.

Alles is dan wel gezegd en gevraagd. Nog één rare vraag, toch gesteld. Mag Sneijder meedoen? Daar, in die zaal hiernaast, stond net een aanvoerder.

De bondscoach gaat natuurlijk niet zeggen of hij mag meedoen. "Ik heb al eerder gezegd dat hij qua kwaliteit nog steeds bij Oranje hoort", zegt Blind. Dat was vrijdag geweest, bij de bekendmaking van de selectie. Sneijder had vanwege wat pijntjes niet op de voorlopige lijst gestaan, maar hij was wel opgeroepen. Hij heeft nog een belangrijke rol, als positief ingestelde dertiger.

"Hij is van belang voor zaken eromheen die direct met het voetbal te maken hebben", zegt Blind. "Dit stond niet direct in relatie tot het voetbal, maar hij is als speler gepokt en gemazeld. Hier stond iemand die weet hoe de wereld in elkaar zit."