‘Patiënten willen dokter vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in weekend zien’

© Photo News

Huisartsen rekenden in 2015 in 70.137 gevallen een toeslag aan voor een consultatie ‘s nachts - dat is tussen 21.00 uur en 08.00 uur. Dat is een stijging ten opzichte van 2014 met 16,2 procent. ‘Het aantal dringende raadplegingen bij huisartsen steeg met een goeie 56.000 eenheden in 2015 tegenover 2014’, schrijft de Artsenkrant.

De Artsenkrant haalt de cijfers uit een Riziv-audit. ‘De stijging van de dringende raadplegingen is een grotere stijging dan die van het aantal raadplegingen in het algemeen.’

De artsen rekenden in 2015 ook 582.698 keer een toeslag aan voor een consultatie in het weekend. Dat is een stijging met 8,7 procent. Op het totale aantal consultaties wordt de toeslag in 1,9 procent van de gevallen aangerekend.

Huisartsen mogen ook een toeslag aanrekenen bij dringende bezoeken ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend, wat volgens de nomenclatuur ‘een bezoek naar aanleiding van eenzelfde reis voor meerdere rechthebbenden’ wordt genoemd. Maar voor de toeslag bij deze bezoeken is er een daling van 1,1 procent. Huisartsen gaan ‘s nachts, na negen uur, vaker bij hun patiënten op huisbezoek dan dat ze een toeslag aanrekenen. Hiervoor bestaat een apart nomenclatuurnummer - geen toeslag. Deze prestatie werd in 2015 circa 127.000 keer aangerekend.

Huisbezoeken ’s avonds en ’s nachts nemen toe

‘s Avonds, tussen zes en negen uur, vonden er daarnaast bijna 132.000 huisbezoeken plaats. Terwijl huisbezoeken over het algemeen afnemen (in mindere mate ook in het weekend), vertoont het aantal huisbezoeken ‘s avonds en ‘s nachts over de laatste vijf jaar nog een (licht) stijgende trend.

Eerder raakte al bekend dat het aantal consultaties in het algemeen bij huisartsen vorig jaar met 3,2 procent toenam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen