Vlaamse kust heeft afvalprobleem

© Foto Kurt

De Vlaamse kust en stranden moeten properder. Vergeleken met de rest van Vlaanderen is er meer zwerfvuil en wordt er slechter gesorteerd. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vraagt daarom aan de Openbare ­Afvalstoffenmaatschappij OVAM om aan de Noordzee orde op zaken te helpen stellen. “Met zo veel toeristen is het ook ­logisch dat we meer afval produceren”, verdedigen de kust­gemeenten zich.

Werner Rommers

Natuurlijk liggen de stranden en dijken van de tien kustgemeenten niet bedolven onder het afval. Maar ze presteren wel minder goed dan de rest van Vlaanderen. “De doorsnee Vlaming sorteert 70 procent van zijn afval en produceert 146 kilo restafval per jaar”, aldus de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. De kustgemeenten zitten daar ­boven. Zeebrugge bijvoorbeeld komt aan 164 kilo restafval per inwoner. Studies wijzen bovendien uit dat de kustgemeenten met meer zwerfvuil kampen.

Daarom krijgt de OVAM van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) nu de taak de kustgemeenten intensief te begeleiden om kust en stranden properder te maken.

“Veel heeft te maken met de constante toestroom van dagjes­mensen, toeristen en mensen die een tweede verblijf aan onze kust hebben”, legt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen uit. “Zij blijken niet altijd goed op de hoogte van het afvalbeleid in de kustgemeente waar ze verblijven. En daardoor loopt bijvoorbeeld het buitenzetten van de vuilniszakken al eens verkeerd.” Enkele dagen te vroeg bijvoorbeeld, waarna meeuwen de zakken openpikken en het afval op straat uitstrooien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen