ISIS: 'Deze aanvallen in Syrië zullen beantwoord worden'

De Verenigde Staten hebben voor het eerst, samen met bondgenoten, luchtaanvallen uitgevoerd tegen stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. ISIS dreigt met een reactie, vooral tegen bondgenoot Saudi-Arabië.

Enkele uren nadat de VS begonnen is met de bombardementen, gaf het leger meer details vrij. De aanvallen met straaljager en bommenwerpers gebeurden vanaf vliegdekschepen in internationale wateren.

'Meerdere ISIS-doelen in Raqqa, Deir Ezzor, al-Hasakah en Abu Kamal zijn geraakt', volgens een verklaring. 'Traingingskampen, hoofdkwartieren en controleposten van ISIS zijn verwoest,' aldus het Pentagon. In Raqqa bevind zich het bolwerk van ISIS, andere locaties voornamelijk in het grensgebieed tussen Syrië en Irak.

'Antwoord'

Een lid van Islamitische Staat heeft dinsdag gezegd dat de groep zal reageren op de aanval van de VS in Syrië. ISIS houdt ook Saudi-Arabië verantwoordelijk voor de aanvallen. 'Deze aanvallen zullen beantwoord worden. Saudi-Arabië draagt de schuld voor deze aanvallen, zij laten dit gebeuren', aldus de man aan persagentschap Reuters.

Er is echter sprake van vijf Arabische landen die de VS ondersteunden bij de eerste luchtaanvallen: Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Bahrein en Qatar.

Syrië op de hoogte

Syrië was door de Verenigde Staten op de hoogte gebracht voor de start van de Amerikaanse luchtaanvallen op het Syrische grondgebied tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (ISIS). Dat deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus dinsdag mee.

Volgens het ministerie kreeg de Syrische permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York te horen dat er luchtaanvallen zouden komen tegen de Islamitische Staat in Raqqa, bolwerk van de groep in het noorden van Syrië.

De Amerikaanse president Barack Obama had op 10 september in een toespraak aan de Amerikaanse natie nog gewaarschuwd dat ook luchtaanvallen in Syrië tot de mogelijkheden behoorden. Het leger van de VS bombardeert sinds 8 augustus al posities van ISIS in Irak.

Eerste keer F-22

Bij de luchtaanvallen op de terreurmilitie Islamitische Staat (ISIS) in Syrië hebben de Verenigde Staten F-22 Raptor-gevechtsvliegtuigen ingezet. Het is de eerste keer dat het dure, controversiële toestel in een gevechtsoperatie is ingezet.

De F-22-gevechtsvliegtuigen gelden als een van de duurste en modernste gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. Het gevechtsvliegtuig heeft stealth-eigenschappen, waardoor het minder eenvoudig is te detecteren door radar en/of het blote oog. Sinds april 2008 kent de Amerikaanse luchtmacht wel problemen met het zuurstofsysteem in de jets. Zo moest de volledige vloot in 2011 aan de grond blijven, omdat piloten over zuurstoftekort klaagden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen