© JEFFREY GAENS

Komend seizoen videoref bij 48 wedstrijden in Jupiler Pro League

Bij 48 wedstrijden van de reguliere fase van de Jupiler Pro League zal de scheidsrechter komend seizoen beroep kunnen doen op een videoassistent. Dat maakte de KBVB dinsdag bekend. Alleen bij duidelijke scheidsrechterlijke missers zal er ingegrepen worden.

De Belgische voetbalbond en de Pro League hebben in samenspraak beslist om vanaf volgend seizoen de assistentie van een videoscheidsrechter in te roepen. Elke club zal drie thuis- en drie uitwedstrijden spelen in de aanwezigheid van een videoassistent, via de Pro League mede gefinancierd door de clubs. De bedoeling is dat de videoassistent de scheidsrechter op de hoogte brengt in geval van belangrijke en duidelijke missers. De eindbeslissing blijft in alle mogelijke gevallen in handen van de scheidsrechter op het veld, die indien nodig aan de rand van het veld de cruciale fase op een scherm zal bekijken.

“De scheidsrechter blijft de volledige autoriteit behouden. Alleen bij honderd procent duidelijke fouten kan de videoassistent de ref op de hoogte brengen, maar dan nog zal de scheidsrechter uiteindelijk beslissen”, aldus KBVB-CEO Koen De Brabander. “Twijfelt ook de videoassistent, grijpt hij niet in. Een tussenkomst kan ook alleen in vier gevallen: een doelpunt, een penalty, een rode kaart of een bestraffing van een verkeerde speler.” Indien de videoassistent vaststelt dat een doelpunt, penalty of rode kaart onterecht gegeven of niet toegekend is, brengt hij de scheidsrechter op de hoogte. Die laatste zal dan, na het bekijken van de beelden, autonoom beslissen.

Eerste experimenten in oefenmatchen

“We hebben het systeem al getest bij 48 recente wedstrijden in de Jupiler Pro League, maar dan zonder dat de videoman kon ingrijpen”, vertelde scheidsrechtersbaas Johan Verbist. “Er waren slechts veertien gevallen waar de scheidsrechter duidelijk in de fout ging, en wij verwachten dus dat de videoassistent maar in één op drie of zelfs één op vier wedstrijden moet ingrijpen. In de zone waar de scheidsrechter de beelden zal bekijken, is trouwens verder niemand toegelaten.” Als de scheidsrechter over een situatie twijfelt, kan hij ook zelf de beelden opvragen bij zijn videoassistent.

In oefenwedstrijden zal de komende weken en maanden voor het eerst geëxperimenteerd worden met een videoassistent die in contact staat met de scheidsrechter. Als ook die laatste fase goed verloopt, verwacht de KBVB toestemming te krijgen van de internationale voetbalraad IFAB, die de regels van het spel bewaakt en bepaalt.

Voorlopig zijn slechts vier videoscheidsrechters opgeleid, en samen met een assistent zullen zij komend seizoen voor 48 wedstrijden instaan. Om welke wedstrijden het gaat, is nog niet bekend. Voorlopig gaat het enkel om het reguliere seizoen van de Jupiler Pro League, en dus niet om de play-offs. Een Hawk-Eye systeem, zoals onder meer in het tennis wordt gebruikt, is niet voorzien. Het zou volgens CEO De Brabander te duur zijn.

Aangeboden door onze partners