Direct naar artikelinhoud

Premier May noemt aanslag verschrikkelijkste ooit in de geschiedenis van het land

De Britse premier May heeft dinsdag fel uitgehaald naar de aanslagpleger die verantwoordelijk is voor het bloedbad in de Manchester Arena. 'De aanslag in Manchester is de verschrikkelijkste aanval ooit in de geschiedenis van het land', aldus May. 'De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken.'

De Britse premier Theresa May dinsdag voor haar ambtswoning aan Downing Street in Londen.Beeld afp

May kon haar woede moeilijk onder controle houden. Ze noemde de daad 'lafhartig en weerzinwekkend'.  

De premier sprak voor haar ambtswoning aan Downing Street, na afloop van een spoedberaad in Whitehall. Ze zei dat de aanslagpleger een identiteitsbewijs bij zich had en dat zijn identiteit bij de autoriteiten bekend is. Zijn naam kan echter nog niet worden bevestigd. Volgens May is het dreigingsniveau nog steeds hoog. 'Er is een grote kans op een nieuwe aanval', waarschuwde ze. Kort hierna werd in Manchester een 23-jarige man aangehouden die mogelijk betrokken was bij de aanslag.

Het onderzoek van de autoriteiten richt zich nu op de vraag of de dader alleen handelde. 'Mochten er meer mensen achter de aanslag blijken te zitten, dan brengen we hen voor het gerecht', aldus May. Tijdens de zogenoemde Cobra-bijeenkomst, waarin de premier de noodsituatie onder anderen besprak met de minister van Binnenlandse Zaken, vertegenwoordigers van de inlichtingendiensten en de politie, werd er live geschakeld met de autoriteiten in Manchester.

Twitter bericht wordt geladen...

Slachtoffers

May reist later vandaag naar Manchester waar ze slachtoffers, politieagenten en reddingswerkers zal ontmoeten. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven, veelal jonge kinderen en tieners. Nog eens 59 anderen raakten gewond, van wie een aantal levensbedreigend gewond is. De slachtoffers liggen verspreid over acht ziekenhuizen in de regio Greater Manchester. Aan inwoners in en rond de stad is gevraagd bloed te doneren.  

Daarna keert de premier terug naar Londen voor een tweede bijeenkomst met het crisisteam. De campagnes voor de Lagerhuisverkiezingen op 8 juni zijn voorlopig opgeschort door alle politieke partijen.

Diverse Europese regeringsleiders hebben dinsdag met verslagenheid gereageerd op de aanslag. Bondskanselier Merkel liet weten dat Duitsland schouder aan schouder staat met het Verenigd Koninkrijk. 'Deze terroristische aanval sterkt ons alleen maar om samen met onze vrienden in het Verenigd Koninkrijk de strijd aan te gaan tegen diegenen die overgaan tot zulke verachtelijke daden', zei Merkel.

De nieuwe Franse president Macron benadrukte vol afschuw en ontzetting hoe belangrijk de strijd tegen terrorisme blijkt te zijn. 'Frankrijk is in rouw.' De Amerikaanse president Trump liet vanuit Betlehem in hardere bewoordingen van zich horen. 'Deze kwaadaardige ideologie moet worden uitgeroeid.'

Twitter bericht wordt geladen...