© Victoriano Moreno

“Gebouw hof van beroep is meest geschikte locatie voor nieuw M HKA”

De studie over de mogelijke herlocatie van het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) is klaar. Van de vier opties (huidige locatie, kop nieuw Zuid, Zuidersluis en Stuivenberg) lijkt de Zuidersluis, het gerechtsgebouw aan de Waalse Kaai, volgens de opstellers van de studie het meest geschikt. Minister van Cultuur Sven Gatz hoopt nog voor de zomer een keuze te kunnen maken voor de nieuwe locatie.

De Vlaamse overheid vertrouwde het studiewerk rond een eventuele nieuwe locatie voor het M HKA toe aan de tijdelijke handelsvennootschap ‘Import.Export Architecture-Antea Group-Rebel Group’. Minister Gatz trok er 60.000 euro voor uit. In de studie worden de voor- en nadelen van de verschillende locaties tegen het licht gehouden op tal van parameters.

Uit de studie blijkt bijvoorbeeld dat de site ‘Kop Nieuw Zuid’ niet geschikt is om de bestaande kaders en afspraken voor een nieuw ontwerp te kunnen uitvoeren. De site Stuivenberg heeft dan weer plaats genoeg, maar ligt erg geïsoleerd en ontbeert momenteel maatschappelijke en sociale binding met de omgeving.

© Wim Hendrix

De huidige locatie, aan het Zuiderpershuis, heeft dan weer heel wat voordelen, maar laat niet toe in bovenbouw te gaan. Voor de opstellers van de studie lijkt de site Zuidersluis, tussen de Waalse Kaai en de Cockerillkaai, vlakbij het huidige museum, als meest geschikte locatie over de streep te komen.

Verhuis

De Zuidersluis is het gerechtsgebouw dat onderdak biedt aan het hof van beroep en het arbeidshof. Het gebouw bevindt zich op de plaats waar zich tot 1969 de sluis bevond die de Zuiderdokken verbond met de Schelde. Bedoeling is om de activiteiten van het hof van beroep en het arbeidshof te verhuizen naar het gerechtsgebouw aan de Britselei, dat momenteel gerenoveerd wordt. Het is echter nog niet duidelijk wanneer die verhuis zal plaatsvinden.

“Nu de studie is opgeleverd, zal ik met de stad Antwerpen en het M HKA overleg plegen met de bedoeling om vóór de zomer een keuze te maken uit de vier bestudeerde opties. Dan kunnen we in het najaar de oproep bekendmaken voor de architectuurwedstrijd voor het nieuwe museum”, zegt minister Gatz.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER