Tot 1.000 overtredingen per jaar in Gentse prostitutiebuurt

Zowel in 2013 als 2014 werden er in de zes straten van de Gentse prostitutiebuurt meer dan 600 pv's en respectievelijk 355 en 416 GAS-inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A), die in een brief uitlegt welke maatregelen het stadsbestuur neemt om de buurt leefbaar te houden.

Het lijkt er evenwel op dat er in 2015 iets minder inbreuken vastgesteld zullen worden. Tot en met september staat de pv-teller op 379. Iets minder dan de helft van de feiten draait rond drugs, verboden wapendracht maakt een op de tien pv's uit. Het aantal vaststellingen in het kader van de GAS-wet bedroeg tot eind september 283, met als uitschieter prostituees die zich niet aan de kledingvoorschriften hielden.

Met een vorig jaar goedgekeurde politieverordening en nieuwe stedenbouwkundige voorschriften werkt de stad aan een beperking van de uitbreiding van het aantal panden. De vzw Zuidbuurt, een actiegroep bestaande uit zes bedrijven, Ă©Ă©n Gentenaar en iemand gedomicilieerd in de provincie Luik, stelde echter een annulatieberoep in bij de Raad van State omdat de verordeningen niet aan de "grieven van buurtbewoners" zouden tegemoetkomen en het pooierschap zouden "legaliseren".

Daardoor besliste de stad in oktober om de tweede en derde fase van het actieplan rond de prostitutiebuurt op te schorten. Het gaat om het nagaan of raamprostitutiepanden in de Belgradostraat gesloten kunnen worden (fase 2) en het voorbereidend studiewerk naar een nieuwe locatie (fase 3). In september verklaarde Termont in dat verband dat er een "lijst" met alternatieve locaties bestond, maar die werd niet openbaar gemaakt.

Een weigering in het kader van de wetgeving openbaarheid van bestuur motiveert dat "het belang van de openbaarheid niet opweegt tegen het belang van de vertrouwelijkheid noodzakelijk voor de politieke besluitvorming". Een beroepsprocedure daartegen leert dan weer dat tussen diensten "onderling werd nadacht over enkele locaties welke werden genoteerd op een blad (klad)papier." Dat document bleek evenwel niet meer voorhanden.

In zijn brief, gericht aan buurtbewoners en handelaars, legt de Gentse burgemeester omstandig en gedocumenteerd uit welke maatregelen genomen werden op het vlak van onder meer veiligheid, netheid, mobiliteit, wegeninfrastructuur en communicatie. Begin deze maand nog werden vier camera's geĂŻnstalleerd.

Meest gelezen