Hogesnelheidstreinen rijden opnieuw over beide sporen

Op de hogesnelheidslijn tussen Brussel, Parijs en Londen zijn opnieuw allebei de sporen bruikbaar. Er zijn wel nog vertragingen. Er is al de hele dag hinder bij de hogesnelheidstreinen richting Frankrijk en Engeland, na een sabotageactie de voorbije nacht.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

Infrabel telde tot in de vroege namiddag 29 afgeschafte hogesnelheidstreinen, 7 treinen zijn omgeleid. Intussen zijn beide sporen opnieuw berijdbaar.

Rond 15 uur werd Ć©Ć©n spoor vrijgemaakt. De treinen reden aan lagere snelheid (170 km/u in plaats van 300 km/u). Twee uur later werd ook het tweede spoor weer in gebruik genomen, zonder snelheidsbeperking.

Bij Eurostar spreekt men van vertragingen die in totaal kunnen oplopen tot Ć©Ć©n uur. Ten laatste tegen morgenvroeg zou het verkeer opnieuw normaal moeten verlopen.

Sabotage

Het sabotage-incident dat tot de problemen leidde, deed zich voor in de regio van Aat. Er is sprake van kwaad opzet, met een brand tot gevolg.Ā 

"Men heeft bewust de signalisatiekabel op verschillende plaatsen gesaboteerd", zegt Infrabel-woordvoerder FrƩdƩric SacrƩ. "Het gaat niet over kabeldiefstal, maar een daad van kwaadwilligheid", benadrukt hij. Het parket en de politie zijn ter plaatse voor onderzoek.

De problemen met het hogesnelheidsverkeer komen erg ongelegen: heel wat mensen willen de trein nemen naar Parijs naar aanleiding van de klimaatconferentie.Ā 

Meest gelezen