Direct naar artikelinhoud

Dumoulin verliest roze trui door 'beginnersfout': 'Ik zat achterin te keuvelen'

Dit was de dag die Tom Dumoulin van het begin af aan had gevreesd. Altijd, in de derde week van een grote ronde, zit 'ie erbij. Dat het even niet gaat. Dat de benen niet goed zijn. Dan kan hij zomaar minuten verliezen. Het overkwam hem in de Vuelta in 2015, toen hij de rode trui droeg. Het overkomt hem ook als hij ergens in de anonimiteit van het algemeen klassement rondfietst; dan valt maar weinigen het op.

Teleurstelling bij Tom DumoulinBeeld TDW

Maar dit keer fietste hij al tien dagen in de roze trui in de honderdste Giro d'Italia. En nu hij weer zo'n dag had, kostte het hem net als in de Ronde van Spanje destijds de leiding in de rangschikking, zij het met minder tijdverlies. Bovendien gaf hij toen de eindzege uit handen.

Maar de tol was er, gisteren. Op de lastige klim naar Piancavallo moest hij als eerste van de groep met favorieten lossen. Boven in het skidorpje, waar hij als 22-ste over de finish kwam, op 9.30 achterstand van etappewinnaar Mikel Landa uit Spanje, kon de schade worden opgemaakt. Hij is zijn voorsprong van 31 seconden op de Colombiaan Nairo Quintana kwijt en staat nu achter hem tweede op 38 seconden. De Italiaan Vincenzo Nibali hijgt hem op 5 seconden in de nek. De Fransman Thibaut Pinot staat niet ver weg.

De spanning in de Giro stijgt alsmaar verder. Als hij in de etappe van vandaag, 190 kilometer tussen Pordenone en Asiago met onderweg een behoorlijke bult als de Monte Grappa, niet meer terrein prijsgeeft, kan de afsluitende tijdrit van bijna dertig kilometer tussen Monza en Milaan uitmonden in een secondenspel om het roze - vergelijkbaar met het duel om het geel tussen Greg LeMond en Laurent Fignon in de Tour France van 1989. Toen was het verschil tussen beiden acht tellen. Quintana denkt aan een marge van 40 tot 50 seconden genoeg te hebben. Dumoulin heeft naar eigen zeggen geen idee hoeveel hij denkt terug te winnen. In de vorige tijdrit naar Montefalco had hij in de eerste tien kilometer al 48 seconden op de Colombiaan te pakken.

Hij maakte, al uitfietsend voor de bus van Sunweb, geen aangeslagen indruk. Zeker, hij had liever het roze gehouden, maar met zulke benen is de schade uiteindelijk nog beperkt gebleven, oordeelde hij. Al op de eerste meters na het vertrek uit San Candido voelde hij dat het niet lekker zat.

Wilt u teruglezen hoe de negentiende etappe vandaag verliep? Lees dan ons liveblog.

Tom Dumoulin verloor de roze trui.Beeld ANP

Beginnersfout

Daarbij kwam nog, gaf hij toe, dat hij zich had laten verrassen. Hij reed op zo'n 100 kilometer afstand van de finish een tijdje in de staart van het peloton. Dat was het sein voor Movistar, Bahrein Merida en FDJ om vol op kop te gaan rijden, waardoor het peloton brak. Dumoulin sprak van een beginnersfout. 'Dat was stom. Ik zat gewoon toen het bergaf ging achterin te keuvelen. Dat moet je niet doen als leider. De anderen hebben daar goed van geprofiteerd.'

De voorsprong liep zelfs even op tot meer dan een minuut, waardoor hij toen al even virtueel zijn trui kwijt was. Hoewel hij steun kreeg van de ploegen van Steven Kruijswijk en Bauke Mollema, die in hetzelfde schuitje zaten, had het veel kracht gekost om het gat weer te dichten. Hij had alles moeten geven. Tot aan de laatste klim ging het lang rustig aan, maar op de laatste vijftien kilometer naar het hooggelegen Piancavallo wreekte zich de eerder inspanning. Het was meteen zichtbaar dat het niet goed zat: hij reed rond op zo'n vijftiende plek, niet de plaats waar een rozetruidrager behoort te zitten. Zonder in de eerste fase van de beklimming echt te versnellen, reden de anderen van hem weg.

Dumoulin bedankte na afloop nadrukkelijk zijn ploeggenoten. Simon Geschke, Tom Stamsnijder en Laurens Ten Dam reden zich de longen uit het lijf. 'Ik ben blij met die mannen. Die hadden wel de goede benen. Zij hebben me gered. Anders had het veel slechter kunnen aflopen.'

Tom Dumoulin reed vandaag nog in het roze, maar morgen niet meer.Beeld ANP

Even leek het erop alsof het venijn van donderdag tussen de drie kanshebbers van donderdag ook vrijdag nog de sfeer bepaalde. Dumoulin had zich na de vorige etappe in Ortisei openlijk geërgerd aan Quintana en Nibali die niet meewerkten toen hij ontsnapte klassementsrenners wilde achterhalen. De Italiaan vond dat hij minder praatjes moest hebben. Gistermorgen bij de start leek de kou uit de lucht - Dumoulin had zijn excuses gemaakt en Nibali de hand geschud en een schouderklopje gegeven - totdat er een verbazingwekkende melding passeerde: zijn concurrenten zouden hebben versneld toen hij een plaspauze had. Het duurde ongeveer een uur voordat ploegleider Luke Roberts van Sunweb zelf het verhaal ontzenuwde. Nee, er was geen plaspauze geweest. Dumoulin bevestigde het na afloop. Hij had eerder in de wedstrijd langs de weg de blaas geleegd, maar zat al weer zo'n tien kilometer in het peloton toen de aanval werd geopend.

Op de fiets voor de teambus lurkte hij aan zijn bidon met een hersteldrankje. 'Ik hoop dat dit mijn slechte dag was en dat het daar bij blijft.'

Twitter bericht wordt geladen...